Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Myanmarese leider Suu Kyi zonder advocaat voor de rechter'

'Myanmarese leider Suu Kyi zonder advocaat voor de rechter'

YANGON (ANP) - De opgepakte Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is dinsdag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Dat gebeurde een dag eerder dan gepland, zei haar advocaat Khin Maung Zaw. Die mocht zelf niet aanwezig zijn bij de zitting.

Khin Maung Zaw zei dat de rechtbank hem nog niet heeft erkend als advocaat van de Nobelprijswinnares. Hij heeft zijn cliënt ook nog niet kunnen bezoeken. Het leger arresteerde de 75-jarige Suu Kyi toen het begin februari een staatsgreep pleegde. Ze wordt verdacht van twee strafbare feiten en riskeert een jarenlange gevangenisstraf.

De autoriteiten vervolgen Suu Kyi voor het overtreden van een wet die betrekking heeft op import en export van producten en een wet voor noodsituaties bij natuurrampen. Een woordvoerder van het nieuwe militaire regime zei dat inmiddels ook een onderzoek is gestart naar witwaspraktijken bij een organisatie van de afgezette leider.

Bondgenoten

De militairen hebben ook belangrijke bondgenoten van Suu Kyi opgepakt. Het gaat onder meer om de afgezette president Win Myint, die dinsdag ook virtueel voor de rechter zou zijn verschenen. Hij wordt eveneens verdacht van het overtreden van de wet voor natuurrampen. Er zouden coronaregels zijn overtreden toen de politieke partij van Suu Kyi en Win Myint campagne voerde voor de verkiezingen.

Het duo moet op 1 maart weer virtueel voor de rechter verschijnen. De legerwoordvoerder zei dat Suu Kyi en Win Myint op een veilige plaats zijn en in goede gezondheid verkeren.

Meer uit Buitenland

Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

15 minuten geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De extreemrechtse politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd.

45 minuten geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

1 uur geleden
Separatisten: Azerbeidzjan omsingelt stad in Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Azerbeidzjaanse soldaten zouden aan de rand van Stepanakert, de regiohoofdstad van Nagorno-Karabach, staan. Dat beweren de Armeense separatisten die het daar voor het zeggen hebben. Volgens een woordvoerder verstoppen inwoners zich in kelders.

1 uur geleden
Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

2 uur geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

3 uur geleden
Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

4 uur geleden