Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Muzikaal leger' uit Oekraïne in Amsterdam

'Muzikaal leger' uit Oekraïne in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een recent opgericht orkest van 75 Oekraïense beroepsmusici treedt donderdagavond op in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Ukrainian Freedom Orchestra bestaat uit vluchtelingen en speciaal voor het orkest van dienstplicht vrijgestelde Oekraïners. De leden werkten in betere tijden voor podiuminstellingen in Lviv, Odessa en Kiev. Hun nieuwe gezelschap is eind vorige maand aan een wereldtournee begonnen in Warschau, waar het is opgericht.

De Canadees-Oekraïense dirigente Keri-Lynn Wilson heeft ook de leiding in Amsterdam. Zij kwam oorspronkelijk met het idee voor het orkest voor de dag: "We zullen strijden als soldaten van de muziek. We geven hiermee musici een stem en emotionele kracht in deze tijd", lichtte ze eerder toe.

De Oekraïense in Amsterdam wonende pianiste Anna Fedorova soleert in het Concertgebouw. "Op deze manier tonen Oekraïense musici hun solidariteit. Ze laten zien hoe muziek een krachtig instrument kan zijn voor steun aan de slachtoffers en voor eenheid in de wereld in tijden van deze vreselijke oorlog", zei Fedorova erover.

Op het programma staan onder meer Chopins Tweede pianoconcert en Dvořáks Negende symfonie.

Het orkest wordt gesteund door de regering van Oekraïne, The Metropolitan Opera in New York en de Poolse Nationale Opera. Later deze maand treedt The United Ukrainian Ballet Company op in Carré in Amsterdam. Dit gezelschap, in Nederland opgericht door Igone de Jongh en Matthijs Bongertman, wordt gevormd door dansers uit de nationale theaters van onder meer Kiev en Charkov. Het danst in Amsterdam Giselle in een nieuwe interpretatie van Alexei Ratmansky.

Meer uit Binnenland

Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

7 minuten geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

40 minuten geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

5 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

6 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

6 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

6 uur geleden
Partijen in Kamer gaan achterban oproepen stil te zijn op 4 mei

DEN HAAG (ANP) - De politieke partijen in de Tweede Kamer gaan hun achterban oproepen de nationale dodenherdenking niet te gebruiken voor demonstraties of politieke statements. Zij roepen hun achterban op de twee minuten stilte te respecteren. Een motie van BBB is vrijdagochtend met een zeer ruime meerderheid in de Kamer aangenomen.

8 uur geleden