Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

Door de deal kunnen artiesten die bij UMG zijn aangesloten binnenkort teasers van nog niet uitgebrachte muziek delen via Spotify. Voor 's werelds grootste platenlabel gaat het om een belangrijke aankondiging. Het aandeel sprong na het nieuws omhoog. Uiteindelijk dikte de beurswaarde van UMG bijna 3 procent aan.

Vorige maand werd de muziek van artiesten als Swift, maar ook Harry Styles en Billie Eilish nog van filmpjesplatform TikTok gehaald. Hierdoor worden video's van die nummers daar nu zonder geluid afgespeeld. De situatie bij TikTok is een gevolg van mislukte onderhandelingen over een licentieovereenkomst. UMG zei dat TikTok geen eerlijke prijs wilde betalen voor de muziek, iets dat door TikTok werd ontkend.

ASML

De AEX-index op Beursplein 5 is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen. De graadmeter sloot met een plus van 0,3 procent op 881,78 punten. De MidKap met daarin de middelgrote fondsen aan het Damrak ging 0,1 procent omhoog tot 930,30 punten. Op de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen waren plussen tot 0,3 procent te zien.

In Nederland was chipmachinefabrikant ASML groot in het nieuws. Het kabinet en de regio Eindhoven steken 2,5 miljard euro in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. ASML waarschuwde eerder nog dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt. De onderneming reageerde nu positief op de aankondigingen. Op de beurskoers had het nieuws alleen weinig impact. Het aandeel zakte met 0,3 procent. Ook andere chipfondsen leverden, net als een dag eerder, beurswaarde in.

De euro noteerde na het slot van de Europese beurzen op 1,0798 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 82,78 dollar en Brentolie werd 1,5 procent duurder op 87,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

1 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

2 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

3 uur geleden
Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

21 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

21 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

1 dag geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

1 dag geleden