Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

Door de deal kunnen artiesten die bij UMG zijn aangesloten binnenkort teasers van nog niet uitgebrachte muziek delen via Spotify. Voor 's werelds grootste platenlabel gaat het om een belangrijke aankondiging. Het aandeel sprong na het nieuws omhoog. Uiteindelijk dikte de beurswaarde van UMG bijna 3 procent aan.

Vorige maand werd de muziek van artiesten als Swift, maar ook Harry Styles en Billie Eilish nog van filmpjesplatform TikTok gehaald. Hierdoor worden video's van die nummers daar nu zonder geluid afgespeeld. De situatie bij TikTok is een gevolg van mislukte onderhandelingen over een licentieovereenkomst. UMG zei dat TikTok geen eerlijke prijs wilde betalen voor de muziek, iets dat door TikTok werd ontkend.

ASML

De AEX-index op Beursplein 5 is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen. De graadmeter sloot met een plus van 0,3 procent op 881,78 punten. De MidKap met daarin de middelgrote fondsen aan het Damrak ging 0,1 procent omhoog tot 930,30 punten. Op de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen waren plussen tot 0,3 procent te zien.

In Nederland was chipmachinefabrikant ASML groot in het nieuws. Het kabinet en de regio Eindhoven steken 2,5 miljard euro in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. ASML waarschuwde eerder nog dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt. De onderneming reageerde nu positief op de aankondigingen. Op de beurskoers had het nieuws alleen weinig impact. Het aandeel zakte met 0,3 procent. Ook andere chipfondsen leverden, net als een dag eerder, beurswaarde in.

De euro noteerde na het slot van de Europese beurzen op 1,0798 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 82,78 dollar en Brentolie werd 1,5 procent duurder op 87,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

13 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

14 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden