Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Muzieklabel achter Taylor Swift gaat reorganiseren en wint in AEX

Muzieklabel achter Taylor Swift gaat reorganiseren en wint in AEX

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was vrijdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op een bericht dat het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake honderden banen wil schrappen. Persbureau Bloomberg meldde dit op basis van ingewijden. Het bedrijf zelf wilde de banenreductie niet bevestigen.

Na jaren van sterke groei met muziekstreaming, zien de vooruitzichten voor de muziekindustrie er momenteel wat minder rooskleurig uit. UMG probeert zich daarop aan te passen, heeft een woordvoerder van de onderneming laten weten. Het bedrijf wil evenwel niet ingaan op vragen over hoeveel banen dit mogelijk kost. Volgens de zegsman zal er in sommige delen van het bedrijf bezuinigd worden, maar elders wordt juist verder geïnvesteerd in groei. Beleggers lijken het een goede zaak te vinden dat de onderneming maatregelen neemt. Het aandeel won 3 procent en was daarmee koploper in de AEX.

De hoofdindex ging sowieso met een winst het weekend in. Er waren bijvoorbeeld ook duidelijke koersstijgingen van betaalbedrijf Adyen en olie- en gasconcern Shell. Shell profiteerde daarbij van de hogere olieprijzen. Die gingen omhoog door de vrees voor een escalatie van de onrust in het Midden-Oosten. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben in de nacht van donderdag op vrijdag namelijk luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de Houthi's in Jemen.

Maersk

De AEX-index sloot 1 procent hoger op 781,86 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 902,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,1 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte daarbij dik 1 procent meer op 72, 95 dollar. Brentolie werd ook ruim 1 procent duurder, op 78,41 dollar per vat. Shell klom 0,9 procent in Amsterdam.

Verder zakte de Deense rederij Maersk licht in Kopenhagen en zijn Duitse branchegenoot Hapag-Lloyd daalde dik 2 procent in Frankfurt. De grote containerbedrijven mijden sinds vorige maand al de Rode Zee vanwege de aanvallen en varen nu om Afrika heen. Die omleiding maakt de reis veel langer en kost per container honderden dollars meer aan onder meer brandstof.

Burberry

In Londen kelderde Burberry daarnaast bijna 6 procent. Het Britse modebedrijf gaf een winstwaarschuwing na tegenvallende verkopen in de belangrijke feestmaand december.

De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,0946 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

1 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

2 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

20 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

20 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

23 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden