
Musks Neuralink wil hersenimplantaat snel testen op mensen
SAN FRANCISCO (ANP/BELGA/RTR) - Elon Musks hersenimplantatenstart-up Neuralink wil binnen een half jaar testen op mensen uit gaan voeren. Dat heeft de miljardair aangekondigd. Het grootste deel van het noodzakelijke papierwerk is volgens Musk inmiddels ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA.
Neuralink werkt aan een implantaat - zo groot als een muntstuk - dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Dat moet verlamde mensen in staat stellen om hun spieren weer te bewegen. Ook wil Neuralink blinden hun zicht weer terug geven. Zelfs bij mensen die blind geboren zijn zou dit moeten kunnen, aldus Musk.
Voor de verdere toekomst heeft Neuralink plannen om via implantaten mensen met ziektes als ALS, Parkinson of slachtoffers van een beroerte in staat stellen om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.
Andere investeerders
Het bedrijf van Musk is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Maar de komst van Musk heeft er wel voor gezorgd dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller opschiet.
Ondertussen loopt Musk achter op zijn eigen doelstellingen. Eerder stelde hij eind 2020 en dit jaar als doel voor goedkeuring van de FDA voor testen op mensen. Overigens is het bij Musk eerder regel dan uitzondering dat uitgesproken deadlines niet gehaald worden. Ook bij zijn fabrikant van elektrische auto's Tesla gebeurt dat geregeld.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.
9 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.
13 uur geleden