
Musks Neuralink wil hersenimplantaat snel testen op mensen
SAN FRANCISCO (ANP/BELGA/RTR) - Elon Musks hersenimplantatenstart-up Neuralink wil binnen een half jaar testen op mensen uit gaan voeren. Dat heeft de miljardair aangekondigd. Het grootste deel van het noodzakelijke papierwerk is volgens Musk inmiddels ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA.
Neuralink werkt aan een implantaat - zo groot als een muntstuk - dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Dat moet verlamde mensen in staat stellen om hun spieren weer te bewegen. Ook wil Neuralink blinden hun zicht weer terug geven. Zelfs bij mensen die blind geboren zijn zou dit moeten kunnen, aldus Musk.
Voor de verdere toekomst heeft Neuralink plannen om via implantaten mensen met ziektes als ALS, Parkinson of slachtoffers van een beroerte in staat stellen om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.
Andere investeerders
Het bedrijf van Musk is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Maar de komst van Musk heeft er wel voor gezorgd dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller opschiet.
Ondertussen loopt Musk achter op zijn eigen doelstellingen. Eerder stelde hij eind 2020 en dit jaar als doel voor goedkeuring van de FDA voor testen op mensen. Overigens is het bij Musk eerder regel dan uitzondering dat uitgesproken deadlines niet gehaald worden. Ook bij zijn fabrikant van elektrische auto's Tesla gebeurt dat geregeld.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet voert weer gesprekken om cybersecurity-startup Wiz over te nemen, deze keer voor 30 miljard dollar. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Vorig jaar zomer mislukte een poging om Wiz in te lijven, toen het bedrijf vasthield aan plannen voor een eigen beursgang.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - Wall Street eindigde de eerste handelsdag van de week stevig in de plus, na een wat aarzelende start. Beleggers vonden de tijd weer rijp om in aandelen te stappen, na de zware koersverliezen van de afgelopen vier weken. Het Amerikaanse kledingmerk Guess was een opvallende stijger met een koerswinst van ruim 30 procent. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen van investeerder WHP, eigenaar van het Nederlandse jeansmerk G-Star.
10 uur geledenINGOLSTADT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Audi, onderdeel van Volkswagen, wil tegen 2029 ongeveer 7500 banen in Duitsland hebben geschrapt. Door de reorganisatie krimpt het personeelsbestand in Duitsland met 14 procent, maakte Audi bekend.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Eurocommissaris voor energie Dan Jørgensen heeft lidstaten er opnieuw op gewezen dat energieprijzen omlaag kunnen door de belasting erop te verminderen. Dat zei hij tijdens de persconferentie na afloop van de vergadering van de Europese energieministers in Brussel.
12 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - Het Amerikaanse kledingmerk Guess heeft een overnamebod ontvangen van investeerder WHP, eigenaar van het Nederlandse jeansmerk G-Star. De Amerikaanse investeringsmaatschappij biedt 13 dollar per aandeel, maakte het beursgenoteerde modebedrijf bekend. De aandelenkoers van Guess schoot maandag bijna 29 procent omhoog in New York nadat de voorgenomen deal bekend werd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Koreaanse bedrijf KHNP is niet langer in beeld voor de bouw van kerncentrales in Nederland. Energieminister Sophie Hermans (VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat KHNP vanwege "eigen strategische overwegingen" niet langer meedingt naar de miljardenklus.
13 uur geledenN i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea: met meer koersuitslagen
13 uur geleden