
Musk betwist Starlink-kritiek: er is genoeg ruimte in de ruimte
LONDEN (ANP) - Elon Musk spreekt de kritiek tegen op zijn Starlin-satellietenproject, dat te veel ruimte in de ruimte in beslag zou nemen. Musk wees in de Britse krant Financial Times beweringen van de hand dat de satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte enorm groot en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.
Onder andere China klaagde over het satellietennetwerk van Musk. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele satellieten te ontwijken om zo botsingen in de ruimte te voorkomen. Daarbij werd gerept van een stapel ruimteafval en ruimteoorlogsvoering.
Het hoofd van het Europees ruimteagentschap Josef Aschbacher beweerde eerder al dat Musk de regels "maakt" voor de nieuwe commerciële ruimte-economie. Aschbacher waarschuwde dat Musk haast heeft om duizenden communicatiesatellieten te lanceren. Daardoor zouden minder radiofrequenties en omloopbanen beschikbaar zijn voor alle anderen.
Enorm groot
Musk is het daar niet mee eens. "De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein," zei hij tegen FT. "Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook."
SpaceX heeft inmiddels 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink. Daarmee wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen.
Puin
In totaal zouden er inmiddels bijna 30.000 satellieten en stukken puin rond de aarde zweven. Musk wees de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen. Hij vergelijkt de situatie met satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto's en vrachtauto's die wereldwijd rondrijden. "Een paar duizend satellieten is dan niks", aldus Musk.
Deze bewering van Musk wordt overigens door verschillende experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de satellieten nodig. Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.
10 uur geledenPARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.
11 uur geleden