Museumvereniging: besluit Hermitage treurig, maar begrijpelijk
AMSTERDAM (ANP) - "De beslissing van Hermitage Amsterdam om de banden met het moedermuseum in Rusland te verbreken is treurig, maar begrijpelijk gezien de huidige omstandigheden." Dat zegt de Museumvereniging in een reactie op het besluit dat het museum in Amsterdam donderdag nam.
"Wij wensen alle medewerkers en betrokkenen veel sterkte in deze verdrietige periode", aldus de brancheorganisatie voor ruim 450 musea in Nederland. Volgens een woordvoerder had de Museumvereniging verder geen rol in het besluit van de Hermitage.
De Hermitage Amsterdam toont kunst uit de collectie van het Russische museum, een van de grootste ter wereld. "Lang heeft de Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin", zo meldde het museum donderdag in een verklaring. "De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar."
Hopen op vrede
Het museum had naar eigen zeggen geen andere keuze, omdat door de inval van het Russische leger in Oekraïne een grens is overschreden. "Zoals iedereen hopen ook wij op vrede. En op veranderingen in de toekomst in Rusland waardoor we de banden met de Hermitage Sint-Petersburg kunnen herstellen."
Voorwerpen uit de voortijdig beëindigde tentoonstelling over Russische avant-garde gaan zo snel mogelijk terug naar de Hermitage in Sint-Petersburg, maakte het Russische staatsmuseum donderdag bekend op de eigen website. Een woordvoerder van het museum in Amsterdam heeft daar vooralsnog niet op gereageerd.
Dependance
De Hermitage Amsterdam opende in 2004 in een klein pand als dependance van het Russische museum. In juni 2009 werd het huidige museum in het monumentale zeventiende-eeuwse gebouw Amstelhof groots geopend in aanwezigheid van onder anderen de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev en de toenmalige koningin Beatrix. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, ontving het museum zo'n 400.000 bezoekers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
48 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Het wrakingsverzoek van de advocaten van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag afgewezen. De strafzaak tegen hem kan dus doorgaan, er zijn geen nieuwe rechters nodig om de zaak over te nemen. Volgens de wrakingskamer hadden de advocaten geen grond voor de wraking, dat kan namelijk in principe niet bij rechterlijke tussenbeslissingen waar de verdediging het niet mee eens is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rond de honderd snelwegviaducten en -bruggen hebben mogelijk een verzwakte constructie, waardoor ze een risico vormen voor het verkeer. Dat komt naar voren uit onderzoek van Rijkswaterstaat, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving vrijdag van De Telegraaf. Deze viaducten en bruggen hebben een zogeheten tand-nokconstructie, een bepaalde manier om betondelen met elkaar te verbinden. Door de inwerking van strooizout en een probleem met de stalen wapening in het beton zijn ze sneller verzwakt dan gepland.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voorzorgsmaatregelen tegen mond-en-klauwzeer (MKZ), die eerder deze maand werden ingesteld na een besmetting onder waterbuffels in het oosten van Duitsland, kunnen worden afgeschaald. Tests bij enkele duizenden runderen op Nederlandse veehouderijen hebben geen besmettingen aan het licht gebracht. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Tweede Kamer.
3 uur geleden