Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Museumplein opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Museumplein opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft het Museumplein en de nabije omgeving opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De maatregel ging zondag om 11.00 uur in.

Aanleiding voor het besluit zijn de "gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen", meldt de gemeente.

In een gebied dat is aangewezen als veiligheidsrisicogebied mag de politie preventief fouilleren. Het gebied dat Halsema heeft aangewezen is nu groter dan vorige week, omdat de politie bij de uit de hand gelopen demonstratie vorig weekend in Amsterdam ook in omliggende straten moest optreden, aldus de gemeente.

'Koffiedrinken'

Vorige week werd het Museumplein ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied, na oproepen tot ‘koffiedrinken’ op het plein als protest tegen onder meer de coronaregels. Het protest, waarop zo’n 1500 mensen af kwamen, liep uit de hand. Ook de zondag ervoor liep een verboden en geannuleerd maar vervolgens toch ‘spontaan’ ontstaan protest op het Museumplein uit de hand. Die ‘spontane’ demonstratie trok 2000 mensen.

De bevelen om weg te gaan werden vorige week zondag en de zondag ervoor grotendeels genegeerd, aldus de gemeente. "De politie trad daarna op en werd bij de ontruiming van het Museumplein beide zondagen geconfronteerd met gewelddadige en gewapende personen." In totaal verrichtte de politie bij de twee demonstraties 333 aanhoudingen. Geen van deze mensen mogen deze zondag op het Museumplein komen. Doen ze dat wel, dan kan de politie ze per direct een gebiedsverbod opleggen. Mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein, kunnen worden aangehouden, waarschuwt de gemeente verder.

Voor deze zondag was voor het Museumplein geen demonstratie aangemeld bij de gemeente. Demonstreren is wel een grondrecht, maar moet veilig en ordelijk verlopen met het oog op het coronavirus, geeft de gemeente aan. "Een demonstratie is bespreekbaar voor de driehoek als een organisator toeziet op de naleving van de landelijke coronamaatregelen, als hij of zij zich aan een eventueel maximumaantal deelnemers houdt en maatregelen treft om de openbare orde te bewaken. Daarvan was de afgelopen zondagen op het Museumplein geen sprake. Het Museumplein was toen juist het strijdtoneel van gewelddadigheden."

Meer uit Binnenland

Treinverkeer A'dam rijdt weer, lag vanwege verhuizing ProRail plat

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer rondom Amsterdam rijdt weer volgens dienstregeling. Dat heeft de NS vroeg in de ochtend gemeld, nadat het treinverkeer rond middernacht tijdelijk stil was gelegd vanwege de verhuizing van de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail. Die was vanwege de grote storing vorig weekend uitgeweken naar Utrecht.

43 minuten geleden
Schade door vuurwerk bij woning in Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Bij een woning in Schiedam is in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk vuurwerk ontploft. De ontploffing heeft lichte schade veroorzaakt aan de brievenbus, meldt de politie. Het incident was aan de Maasdamsestraat in Schiedam-Zuid. De politie roept getuigen op zich te melden.

1 uur geleden
Tropische temperaturen verwacht in Nederland dit weekend

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden tropische temperaturen verwacht. Dit weekend kan het rond de 30 graden worden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied komt de voorspelling uit op rond de 25 graden.

2 uur geleden
Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

5 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

7 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

8 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

11 uur geleden