Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Museumplein in Amsterdam veiligheidsrisicogebied om demonstratie

Museumplein in Amsterdam veiligheidsrisicogebied om demonstratie

AMSTERDAM (ANP) - Het Museumplein in Amsterdam is zondag aangewezen als veiligheidsrisicogebied, meldt de gemeente op Twitter. Op het plein vindt een demonstratie plaats van United We Stand Europe. Er zouden signalen zijn dat personen die zich willen aansluiten bij de demonstratie "uit zijn op ongeregeldheden en wapens meenemen", aldus de gemeente.

Ook de looproute van de optocht van en naar het Museumplein is een veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie iedereen in het gebied preventief mag fouilleren. "De maatregel moet zorgen voor een veilig en vreedzaam verloop van de demonstratie voor deelnemers en omstanders." Het veiligheidsrisicogebied geldt van 11.00 uur tot 21.00 uur.

De demonstranten verzamelen om 12.00 uur op het Museumplein, naar eigen zeggen voor een manifestatie voor vrijheid, grondrechten, lichamelijke integriteit en gezondheid. Daarna willen de actievoerders een korte mars "van menselijke verbinding" lopen in de omliggende straten. Een jaar geleden liepen demonstranten dezelfde route, na een bijeenkomst op het Museumplein tegen de coronamaatregelen. Aangezien die maatregelen niet werden nageleefd, ontbond de politie het protest, onder andere met waterkanonnen. Een grote groep betogers trok daarna door de stad en een deel werd daarna door de politie ingesloten op de Leidsekade.

Meer uit Binnenland

COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

1 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

2 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

3 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

4 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

4 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

6 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

6 uur geleden