Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Musea helpen Hermitage Amsterdam na breuk met Rusland

Musea helpen Hermitage Amsterdam na breuk met Rusland

AMSTERDAM (ANP) - Musea in Nederland hebben hulp aangeboden aan de Hermitage Amsterdam nadat het donderdag de banden heeft verbroken met het gelijknamige staatsmuseum in Sint-Petersburg wegens de aanval van Rusland op Oekraïne. Dat zegt de Museumvereniging.

Vanwege de breuk is de expositie over Russische avant-garde voortijdig voorbij en gaan de collectiestukken op korte termijn terug naar Rusland, zo heeft een woordvoerder van het museum laten weten. Het Museum van de Geest, dat in hetzelfde pand is ondergebracht, blijft wel open.

Volgens de vereniging leidt de huidige sluiting van de tentoonstelling op korte termijn tot financiële problemen, omdat de Hermitage Amsterdam volledig op eigen inkomsten draait. "Voor het voortbestaan van het museum is het daarom van groot belang dat er snel nieuwe programmering komt zodat het museum weer bezoekers kan ontvangen. Het museum zoekt naar een passende oplossing daarvoor."

Nieuwe tentoonstellingen

Andere musea in Nederland willen helpen door bijvoorbeeld topstukken uit te lenen om een nieuwe tentoonstelling te vormen. "De Hermitage Amsterdam is al jaren een zeer gewaardeerd onderdeel van de museale sector en het culturele landschap van Nederland. We merken dat de solidariteit in de sector en de wil om samen te werken groot is", aldus de brancheorganisatie voor ruim 450 musea in Nederland.

Ook roept de Museumvereniging fondsen, sponsoren, particuliere donateurs en loterijen op om de Hermitage en de nieuwe initiatieven die nu ontwikkeld worden te ondersteunen. Eerder lieten belangrijke sponsors van het museum als de VriendenLoterij en ABN AMRO weten het museum te blijven steunen.

Meer uit Binnenland

Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

31 minuten geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

43 minuten geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

3 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

4 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

4 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

5 uur geleden
Overijssel beslist in december over aanbevelingen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel neemt in december een besluit over de aanbevelingen die Mona Keijzer heeft gedaan in de slepende zaak rond Kanaal Almelo-de Haandrik. De nieuwe gedeputeerde Martijn Dadema, die het kanaaldossier in zijn portefeuille heeft, wil het rapport van Keijzer goed bestuderen en bespreken met de betrokken partijen. Rond 1 november komt Dadema met een uitgebreide reactie, waarna hij met Provinciale Staten nog bepaalde "zorgpunten, twijfels en dilemma's" wil bespreken. "We kunnen het dan in december definitief maken."

6 uur geleden