Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Musea gaan 'gymles' geven uit protest

Musea gaan 'gymles' geven uit protest

DEN HAAG/GRONINGEN (ANP) - Verschillende musea gaan deze week een soort gymles geven als protest tegen het kabinetsbesluit dat zij voorlopig nog gesloten moeten blijven. Sporten mag wel weer, dus komen musea met ludieke gymlessen voor het brein in hun gebouwen, met name komende woensdag. Mentale fitheid is immers net zo belangrijk, vinden ze.

Zo komt het Groninger Museum woensdag met een workshop graffiti als hersengymnastiek. Kunstmuseum Den Haag en het aanpalende Fotomuseum bieden vrijdag ook "gym for your mind" aan. Kunstmuseum in Den Haag had al een "mindfulness-toer". Met oortjes op, en daardoor afgesloten van anderen, kan de bezoeker door het museum dwalen en willekeurig kunstwerken of de onderdelen van het door architect H.P. Berlage ontworpen museumgebouw uitkiezen en bekijken.

Ook het Van Gogh Museum, het Chabot Museum Rotterdam en Slot Loevestein zijn onder de deelnemers aan de actie van de Museumvereniging. Die noemt het "onverklaarbaar" dat musea wel dicht moeten blijven. "Het ondermijnt het gelijkheidsbeginsel, het gevoel van redelijkheid en solidariteit."

Doorstroomlocaties

"Waarom mogen commerciële doorstroomlocaties als Bijenkorf en IKEA wél open en culturele doorstroomlocaties (musea) niet? De opening van musea zou te veel reisbewegingen opleveren. Een rekensom haalt dit argument snel onderuit. Hoe succesvol ook: 450 musea staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar in totaal 85.000 fysieke winkels in Nederland", aldus de museumclub. De organisatie wijst bovendien op de speciale coronaprotocollen waarmee de musea eerder en volgens eigen zeggen veilig opengingen.

De vereniging heeft de actie maandagmorgen uit de grond gestampt, al was er eerder al hier en daar al een enkele kleine actie. Zo deed het Drents Museum de winkel open en liet daar musici optreden, maar het publiek moest wel eerst door de tentoonstellingsruimte. De organisatie denkt dat er zeker tientallen musea mee zullen doen. Ook activiteiten als yoga en een wandeling door een beeldentuin staan bijvoorbeeld al op de planning.

Op museum.nl verschijnt in aanloop naar woensdag een overzicht met de beschikbare activiteiten onder de noemer Museum Gym.

Meer uit Binnenland

Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

2 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

17 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

19 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

21 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

21 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

22 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

23 uur geleden