Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MUMC wil Chinees algoritme over besluit coronapatiënten

MUMC wil Chinees algoritme over besluit coronapatiënten

MAASTRICHT (ANP) - Het ziekenhuis van Maastricht (MUMC) wil een Chinees algoritme gebruiken bij te nemen beslissingen over coronapatiënten. Het algoritme is ontwikkeld op basis van patiënten in China en kan helpen om snelle keuzes te maken bij de behandeling.

De artsen willen hiermee voorbereid zijn op een situatie waarin er veel coronapatiënten zijn en te weinig radiologen, legt André Dekker, hoogleraar Medische Data Research aan het MUMC, uit naar aanleiding van een artikel in het FD van donderdag.

Het algoritme zou op een longfoto kunnen zien of iemand is besmet met het coronavirus en ook kunnen voorspellen hoe snel de ziekte verergert. Het maken van die analyse duurt slechts enkele seconden. Nu moeten de radiologen zelf de foto's beoordelen.

Het MUMC maakt de naam van de Chinese partij, een samenwerking tussen een bedrijf en een universiteit, niet bekend. De Raad van Bestuur van het MUMC moet nog wel goedkeuring verlenen. Die wil duidelijkheid over naleving van Europese regels voor privacybescherming en voor nieuwe medische hulpmiddelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Longen herstellen meestal goed na Covid-19

NIJMEGEN (ANP) - Het longweefsel van patiënten die ernstig ziek werden na een besmetting met het coronavirus, herstelt zich meestal goed. Volgens longarts Bram van den Borst van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is het herstel te vergelijken met genezing na een zware longontsteking. Hij noemt het "bemoedigend" dat de longen zich drie maanden na Covid-19 zo goed herstellen.

8 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

ROTTERDAM (ANP) - Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald, van 1925 tot 1839. Dat zijn 86 patiënten minder dan maandag, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dinsdag meldde het LCPS ook al een afname, toen van 43 patiënten.

8 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen met bijna 1000 gestegen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is het afgelopen etmaal weer toegenomen, na een scherpe daling de voorgaande dag. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4947 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 3970 nieuwe gevallen. Dat betekent een toename van 977 in het afgelopen etmaal.

9 uur geleden
Chinese ontwikkelaar wil coronavaccin op markt brengen

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese vaccinontwikkelaar China National Biotec Group (CNBG) wil zijn coronavaccin op de markt brengen. Als de Chinese autoriteiten een aanvraag daarvoor goedkeuren, zal het dochterbedrijf van farmaceut Sinopharm de tweede ontwikkelaar zijn die een vaccin voor publiek gebruik beschikbaar kan stellen.

15 uur geleden
Aantal besmette zorgmedewerkers stijgt tot boven 60.000

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal zorgmedewerkers dat besmet is geraakt met het coronavirus, is opgelopen tot boven de 60.000. Sinds het begin van de uitbraak zijn 62.884 zorgmedewerkers positief getest. Dat is een toename van 4460 ten opzichte van vorige week, toen de teller op 58.424 stond. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt.

1 dag geleden
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt "is toch wel echt op losse schroeven komen te staan", zegt minister Hugo de Jonge. Een aanscherping van de maatregelen is inmiddels ook mogelijk, zegt hij, omdat het aantal nieuwe besmettingen per dag niet snel genoeg daalt.

1 dag geleden
Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn 43 patiënten minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden