Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MUMC wil Chinees algoritme over besluit coronapatiënten

MUMC wil Chinees algoritme over besluit coronapatiënten

MAASTRICHT (ANP) - Het ziekenhuis van Maastricht (MUMC) wil een Chinees algoritme gebruiken bij te nemen beslissingen over coronapatiënten. Het algoritme is ontwikkeld op basis van patiënten in China en kan helpen om snelle keuzes te maken bij de behandeling.

De artsen willen hiermee voorbereid zijn op een situatie waarin er veel coronapatiënten zijn en te weinig radiologen, legt André Dekker, hoogleraar Medische Data Research aan het MUMC, uit naar aanleiding van een artikel in het FD van donderdag.

Het algoritme zou op een longfoto kunnen zien of iemand is besmet met het coronavirus en ook kunnen voorspellen hoe snel de ziekte verergert. Het maken van die analyse duurt slechts enkele seconden. Nu moeten de radiologen zelf de foto's beoordelen.

Het MUMC maakt de naam van de Chinese partij, een samenwerking tussen een bedrijf en een universiteit, niet bekend. De Raad van Bestuur van het MUMC moet nog wel goedkeuring verlenen. Die wil duidelijkheid over naleving van Europese regels voor privacybescherming en voor nieuwe medische hulpmiddelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Wolfsen: bij coronavirus-apps moet privacy gewaarborgd zijn

DEN HAAG (ANP) - Als de privacy van alle Nederlanders niet gewaarborgd kan worden bij de apps die de overheid wil inzetten in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, kunnen die er niet komen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zorggegevens niet weglekken naar de overheid, bedrijven of anderen. Dat zei voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, op BNR.

5 uur geleden
RIVM: flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverleners

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink. Dat zegt hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.

6 uur geleden
'Coronacrisis mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII'

DEN HAAG (ANP) - Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.

10 uur geleden
Kabinet wil app voor opsporing contacten van coronapatiënt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie voor contactonderzoek, wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad.

21 uur geleden
'WHO moet erkennen dat coronavirus van wilde dieren komt'

DEN HAAG (ANP) - World Animal Protection roept samen met nog 240 dierenorganisaties de Wereldgezondheidsorganisatie op om te erkennen dat het coronavirus verband houdt met de wereldwijde handel in wilde dieren. De Nederlandse organisaties Stichting SPOTS en Stichting AAP tekenden de brief ook.

21 uur geleden
Zorgorganisaties dringen aan op meer beschermingsmiddelen

UTRECHT (ANP) - Zorgmedewerkers in de ouderenzorg hebben sneller en meer beschermingsmiddelen nodig om zich te kunnen beschermen tegen het coronavirus. De zorg voor met corona besmette ouderen, zowel in verpleeghuizen als thuis, dreigt anders vast te lopen. Daarvoor waarschuwt ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

23 uur geleden
Prinses Margriet is trots op haar 'Rode Kruisers'

DEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet is erg te spreken over de inzet van medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis tijdens de coronacrisis. De prinses, erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, heeft daarom vanuit huis een videoboodschap voor ze opgenomen.

23 uur geleden