Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Muguruza vreest dat de waarheid over Peng Shuai nooit uitkomt

Muguruza vreest dat de waarheid over Peng Shuai nooit uitkomt

MELBOURNE (ANP/AFP) - De Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza vreest dat nooit helemaal duidelijk wordt wat afgelopen jaar met Peng Shuai is gebeurd. De 36-jarige Chinese beschuldigde begin november op het sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen.

"We zijn nu enkele maanden verder. Ik dacht even dat we er achter zouden komen wat er aan de hand is, maar ik denk nu dat het heel moeilijk wordt om de waarheid te weten te komen", zei Muguruza voorafgaand aan de Australian Open. "Het zal voor haar ook heel moeilijk zijn om vrijuit te praten. Het gaat om een gecompliceerd land." De 28-jarige Spaanse is de nummer 3 van de wereld en won eind vorig jaar de WTA Finals in Mexico.

Van Peng Shuai werd in november een tijdje niets vernomen nadat ze haar beschuldigingen had geuit. Het leidde tot de hashtag #WhereIsPengShuai op de sociale media. Onder meer tennisbond WTA, het Witte Huis en de Verenigde Naties riepen China op om duidelijkheid te geven over de situatie van de dubbelspecialiste, die twee grandslamtoernooien won. De WTA kreeg in eerste instantie via e-mail contact met Peng Shuai, maar twijfelde of ze die berichten wel zelf had geschreven. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde eind november dat voorzitter Thomas Bach via een videoverbinding had gesproken met de Chinese, maar ook dat nam de zorgen niet weg.

Zorgen

De WTA besloot daarop om voorlopig alle toernooien in China te schrappen. Sindsdien doken via Chinese media wat foto's en filmpjes op van Peng Shuai, die moesten aantonen dat ze in orde is. In een interview met een Chineestalige krant meldde de tennisster dat ze zich vrij kan bewegen. Ze ontkende iemand te hebben beschuldigd van seksueel misbruik.

De zorgen bij de WTA over de situatie van Peng Shuai zijn nog altijd groot. "Wij houden grote zorgen over haar welzijn en haar vermogen om te communiceren zonder censuur of dwang", verklaarde de WTA eind vorig jaar. "We blijven standvastig in onze oproep voor een volledig, eerlijk en transparant onderzoek, zonder censuur, naar haar beschuldiging van aanranding." Peng Shuai speelde begin 2020 haar laatste partij op de WTA Tour. Ze ontbreekt volgende week op de Australian Open.

Meer uit Sport

Internationale prijs voor atletiekcoach Meuwly

MONACO (ANP) - Atletiektrainer Laurent Meuwly heeft de Coaching Achievement Award gewonnen. De 49-jarige Zwitser is onder meer de coach van Femke Bol en van de 4x400 meter vrouwenestafetteploeg, beide goed voor goud op de WK in Boedapest. De prijs wordt door wereldatletiekbond World Athletics omschreven als een erkenning voor coaches die bijzondere prestaties hebben geleverd en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling, aanmoediging en versterking van coaching op alle niveaus in de atletiek.

5 uur geleden
Handbalsters treffen Spanje en Brazilië in hoofdronde WK

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters kennen voor het spelen van hun laatste wedstrijd in de groepsfase van het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen al hun drie tegenstanders in de hoofdronde. Dat zijn Spanje, Brazilië en Oekraïne, respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 in poule G.

11 uur geleden
Nederlandse top veldrijden slaat wereldbeker Val di Sole over

NIEUWEGEIN (ANP) - Veel Nederlandse topveldrijders slaan de eerstvolgende wedstrijd om de wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole over. Bondscoach Gerben de Knegt reist met slechts acht cyclocrossers (vijf mannen en drie vrouwen) af naar wedstrijd op 10 december. Onder anderen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Fem van Empel en Lucinda Brand ontbreken in de selectie. Ceylin del Carmen Alvarado, die bij de vrouwen het wereldbekerklassement aanvoert, rijdt wel in Val di Sole.

12 uur geleden
Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

1 dag geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

1 dag geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

1 dag geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

1 dag geleden