Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mount Everest is volgens nieuwe meting 86 centimeter hoger

Mount Everest is volgens nieuwe meting 86 centimeter hoger

KATHMANDU (ANP/DPA) - De hoogte van de Mount Everest valt door een nieuwe meting 86 centimeter hoger uit. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken maakte in een gezamenlijke persconferentie met Nepal bekend dat de berg exact 8.848,86 meter hoog is. De nieuwe vastgestelde hoogte is gebaseerd op recente metingen door beide landen.

Nepal liet in mei 2019 de hoogte onderzoeken en China deed dat eerder dit jaar. De nieuwe meting moet een einde maken aan de controverse over de exacte hoogte van het hoogste punt ter wereld.

Het is de eerste keer dat Nepal zelfstandig een meting heeft uitgevoerd. Het land hield tot dusver 8.848 meter aan als officiële hoogte, gebaseerd op een meting gemaakt door India rond 1950. Uit recentere metingen kwam een ander getal naar voren. Er wordt gespeculeerd dat de hoogte van de berg veranderd zou zijn door de opwarming van de aarde en een aardbeving in 2015.

Meer uit Buitenland

Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

3 uur geleden
Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.

4 uur geleden
Israël verbiedt persbureau AP het livestreamen van de Gazastrook

TEL AVIV/WASHINGTON (ANP/AFP) - Israëlische functionarissen hebben dinsdag in het zuiden van het land beslag gelegd op apparatuur van persbureau Associated Press (AP). Het Amerikaanse persagentschap wordt ervan beschuldigd livebeelden van de Gazastrook beschikbaar te stellen aan de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Die zender werd begin deze maand, na een nieuw aangenomen wet, op zwart gezet. AP meldt de inbeslagname en zegt deze "ten zeerste te veroordelen".

4 uur geleden
Israël vraagt 'beschaafde landen' om Netanyahu niet te arresteren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft zijn bondgenoten opgeroepen om al bij voorbaat te verklaren dat ze eventuele arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant zullen negeren. De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vroeg maandag om arrestatiebevelen tegen de twee Israëliërs, wat zou betekenen dat ze moeten worden opgepakt in landen die zich hebben aangesloten bij het strafhof.

5 uur geleden
Meer dan 3000 Oekraïense gevangenen melden zich aan bij het leger

KYIV (ANP/AFP) - Duizenden Oekraïense gevangenen hebben de nieuwe mogelijkheid aangegrepen om hun cel in te ruilen voor het leger. Meer dan 3000 gevangenen hebben zich volgens Olena Vysotska, onderminister van Justitie, aangemeld voor de nieuwe regeling om de krijgsmacht te versterken.

5 uur geleden
Engelse rechter wijst extra bevoegdheid politie tegen betogers af

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof in Londen heeft wetgeving van de voormalige Britse binnenlandminister Suella Braverman om de politie harder te kunnen laten optreden tegen betogers afgewezen. Braverman was tot half november vorig jaar ruim een jaar minister van Binnenlandse Zaken. Ze vond dat bepaalde straatprotesten uit de hand liepen en zei dat radicale actievoerders gebruikmaakten van guerrillatactieken om het openbare leven te ontregelen.

6 uur geleden
Trump dreigt met juridische stappen tegen Cannes-film

CANNES (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump gaat juridische stappen ondernemen tegen de makers van de film The Apprentice, die deze week in Cannes in première is gegaan. Dat meldt het vakblad Variety. De film van regisseur Ali Abbasi laat zien hoe een jonge Trump naam maakt als vastgoedontwikkelaar en zich ontwikkelt tot een meedogenloze zakenman. In de film zit onder meer een scène waarin hij zijn echtgenote Ivana verkracht.

7 uur geleden