Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

DEN HAAG (ANP) - De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via de media veel te hoge aantallen heeft verspreid over erkende vluchtelingen die (verre) familieleden laten overkomen. Bovendien heeft ze dat onjuiste beeld maandenlang laten bestaan. Tijdens het debat vorige week gaf de minister toe dat ze een fout had gemaakt, maar ze weigerde hiervoor excuses te maken.

Voor de SP, Partij voor de Dieren en DENK was dit aanleiding om het vertrouwen in Yeşilgöz op te zeggen, ook al is ze al demissionair en zijn het haar laatste dagen als minister. Deze motie kreeg verder alleen steun van FVD. GroenLinks-PvdA en Volt vonden deze motie te ver gaan en hielden het op de lichtere variant om deze handelwijze af te keuren. Deze motie kreeg verder steun van D66, SP, Partij voor de Dieren en DENK.

De indieners van de moties verwijten Yeşilgöz dat ze de uitspraken voor politiek gewin deed. Ze maakte haar gewraakte claims als VVD-lijsttrekker in november in de Volkskrant, vlak voor de landelijke verkiezingen. Ze beweerde dat vanwege deze zogeheten gestapelde nareis jaarlijkse duizenden familieleden naar Nederland komen. In werkelijkheid gaat het elk jaar om ongeveer zeventig mensen, bleek uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND die later naar buiten kwamen.

Gezinshereniging

De betrokken oppositiepartijen vonden dat de minister had kunnen en moeten weten dat de aantallen die zij noemde, niet correct waren. Ze had moeten doorvragen en de fout ook veel eerder moeten herstellen, stelden ze.

Voor de VVD was tijdens de verkiezingscampagne de asielinstroom een belangrijk thema. Enkele maanden eerder was het kabinet over de kwestie gevallen, met name door onenigheid over de gezinshereniging.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

1 dag geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

1 dag geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

1 dag geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

2 dagen geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

2 dagen geleden