Moslims beginnen aan ramadan, zonder samen te bidden en te eten
DEN HAAG (ANP) - Voor honderdduizenden moslims in Nederland begint vrijdag de vastenmaand ramadan. Normaal gesproken is dat een tijd waarin ze veel samen bidden en 's avonds samen eten om het vasten te breken. Door het coronavirus kan dat niet: veel moskeeën zijn dicht en gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast.
Meerdere moskeeën gaan de komende weken de wijk in om te controleren of mensen zich aan de beperkingen houden. Ze houden er rekening mee dat mensen na de iftar thuis misschien naar buiten gaan om vrienden en familieleden te zien. Daarnaast roepen de moskeeën hun achterban op om extra op ouderen en andere kwetsbare mensen te letten. Preken worden gelivestreamd, zodat mensen die vanuit huis kunnen volgen.
De maand ramadan begint wanneer de eerste sikkel na de nieuwe maan te zien is in de lucht. Een maand lang mogen moslims overdag niet eten, drinken, vrijen en roken. Het vasten begint elke dag rond 4.00 uur 's ochtends, vlak voordat de zon opkomt, en duurt tot het avondgebed, rond 21.00 uur. Tijdens de vastenmaand moeten moslims juist extra aan liefdadigheid doen. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten. Ramadan eindigt met het Suikerfeest, waarschijnlijk op 23 en 24 mei. De precieze data hangen af van de maan.
De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, over een jaar of tien is de ramadan juist in de Nederlandse winter.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Uit een eerste steekproef blijkt dat bij zo'n 9 procent van de dossiers van Wajong-uitkeringen fouten zijn gemaakt, meldt het UWV. Er is meer onderzoek nodig, zegt bestuurslid Johanna Hirscher, maar de eerste resultaten laten wel zien "dat er mogelijk nog te veel fouten gemaakt worden in het gehele proces van aanvraag tot en met het besluit van een Wajong-uitkering. Dat moet beter."
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak over een fatale steekpartij op het festival Solid Grooves in de zomer van 2023 in Amsterdam. Daarbij kwam de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven. De drie verdachten kregen door de rechtbank Amsterdam lagere straffen opgelegd dan door het OM geëist.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil binnen twee maanden een pakket nieuwe stikstofplannen klaarhebben, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. De pas opgerichte ministeriële werkgroep, bestaande uit Schoof en de meest betrokken ministers, gaat daar de komende periode aan werken. Aanleiding voor de nieuwe stikstofplannen zijn twee uitspraken van de rechter.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 33-jarige man uit Rotterdam die volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de verwoestende explosie aan de Tarwekamp in Den Haag lijkt te zijn, ontkent dat hij deze rol heeft gespeeld. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong, in reactie op het persbericht dat het OM vrijdag over de zaak heeft uitgebracht. Volgens advocaat Dirk Stoof, die een eveneens 33-jarige verdachte uit Oosterhout bijstaat, kiest de cliënt van Spong "de vlucht vooruit" en is zijn verhaal "ongeloofwaardig".
5 uur geledenEDE (ANP) - Boerenorganisaties zijn een meldpunt begonnen voor boeren, veehandelaren en veetransporteurs die te maken krijgen met intimidatie, bedreigingen en treiterijen. Zij kunnen bij dat meldpunt ook terecht voor advies over hoe ze moeten handelen als hen iets overkomt, melden LTO Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Vee&Logistiek.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een man van 80 uit Breda is vrijdag veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur, omdat de rechtbank in Den Haag oordeelt dat hij een vrouw van 32 uit Bodegraven heeft aangezet tot zelfmoord. Hans D. kreeg ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van veertien maanden geëist tegen D., waarvan zeven maanden voorwaardelijk.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft tot dusver 37 aangiften ontvangen na de verwoestende explosie op de Tarwekamp in Den Haag op 7 december. Het gaat om aangiften van onder meer getroffen bewoners, nabestaanden, omwonenden en rechtspersonen, aldus justitie vrijdag.
7 uur geleden