Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

MEKKA (ANP) - Moslims beginnen in Saudi-Arabië aan de hadj. De pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka duurt tot en met woensdag en gaat ook dit jaar gepaard met hitte. De Saudische autoriteiten houden rekening met gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden.

Dit is de eerste hadj sinds het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook. De Saudische autoriteiten proberen de focus op religie te houden. Een minister waarschuwde vorige week dat "politieke activiteit" niet wordt getolereerd.

Vorig jaar namen meer dan 1,8 miljoen moslims deel aan de hadj, een van de grootste religieuze bijeenkomsten ter wereld. Volgens de autoriteiten kregen meer dan 2000 van hen hitteklachten. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen werd opgenomen in ziekenhuizen of klinieken.

De bedevaart is, net als het vasten tijdens de ramadan, een van de vijf verplichte zuilen van het islamitische geloof. Iedere moslim die het zich kan veroorloven en er gezond genoeg voor is, moet de hadj een keer voltooien. De pelgrims bezoeken verschillende religieuze locaties in en rond Mekka.

De hadj bestaat uit een aantal vaste rituelen, waarvan de zeven ronden om de Kaäba de bekendste is. Dit vierkante gebouw staat op de binnenplaats van de Grote Moskee in Mekka. De pelgrims gaan ook naar de berg Arafat, waar profeet Mohammed zijn laatste preek hield, en gooien stenen naar drie muren die de duivel moeten voorstellen. Na de eerste steniging begint Eid al-Adha, ook wel het Offerfeest genoemd.

Meer uit Buitenland

Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

2 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

4 uur geleden
Houthi's melden drie doden en veel gewonden door aanval Israël

SANAA (ANP) - Bij de Israëlische aanval op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen zijn drie doden gevallen. Bijna negentig mensen raakten gewond, zo meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de Houthi-beweging.

7 uur geleden
Trump: Democratische Partij is vijand van de democratie

GRAND RAPIDS (ANP) - Tijdens de eerste campagnebijeenkomst sinds de aanslag op zijn leven, wees Donald Trump zaterdagavond het idee van de hand dat hij een bedreiging is voor de democratie. Tegenover een juichende menigte verklaarde hij in Grand Rapids, Michigan: "Ik heb vorige week een kogel opgevangen voor de democratie".

7 uur geleden
Voormalige lijfarts Trump: schotwond oor was 2 centimeter

WASHINGTON (ANP/AFP) - De voormalige lijfarts van Donald Trump, Ronny Jackson, meldt dat de voormalige president goed herstelt van een schotwond in zijn oor die hij vorige week had opgelopen bij een aanslag op zijn leven. In een bericht op het sociaal medium Truth Social geeft Jackson een medische beschrijving van de wond, die 2 centimeter breed zou zijn.

10 uur geleden
Premier Netanyahu waarschuwt vijanden na vergeldingsaanval

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël zichzelf "met alle middelen zal verdedigen." Hij zei dat kort nadat Israëlische straaljagers een door Houthi-rebellen gecontroleerde haven in Jemen hadden gebombardeerd als vergelding voor een dodelijke droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv.

12 uur geleden
Israël valt haven Jemen aan na aanval op Tel Aviv

SANAA (ANP/RTR/AFP) - Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen. Het Israëlische leger spreekt over aanvallen op militaire doelen van het "terroristische" Houthi-regime als reactie op de "honderden aanvallen" op Israël de afgelopen maanden.

14 uur geleden