Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou ziet toch voortgang in overleg met Oekraïne

Moskou ziet toch voortgang in overleg met Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland ziet toch vooruitgang in de gesprekken met Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat het overleg door moet gaan en dat Oekraïne meer begrip toont voor de situatie op het schiereiland de Krim en de oostelijke regio Donbas. Bovendien begrijpt Oekraïne dat een neutrale status van het land noodzakelijk is. Het land wilde lange tijd lid van de NAVO worden tot ongenoegen van het Kremlin. Vrijdag is opnieuw overleg gaande tussen de strijdende partijen met videoverbindingen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei vrijdag dat het niet gemakkelijk is te praten na een luchtaanval op een Russisch brandstofdepot. Rusland stelt dat Oekraïense aanvalshelikopters in Belgorod, ruim 30 kilometer van de Oekraïense grens ten noorden van Charkov, een brandstofopslagplaats in brand hebben geschoten. Vrijdag rond het middaguur werden daar een nieuwe explosie gemeld.

Woensdag waren er een reeks explosies in een munitiedepot in dezelfde streek nog dichter bij de grens. Rusland heeft geen melding gemaakt van betrokkenheid van Oekraïne bij dit incident in het dorp Krasni Oktiabr.

Istanbul

Dinsdag ontmoetten de Oekraïense en Russische delegaties elkaar in Istanbul. Dat leek succesvol en vlot te verlopen, maar het Kremlin stelde later dat niets veelbelovends was bereikt en er geen doorbraak was geweest. Turkije bemiddelt tussen de oorlogvoerenden. De Russische president Poetin belt hier zaterdag zijn Turkse ambtgenoot Erdogan opnieuw over.

Rusland lanceerde ruim een maand geleden een grootscheepse militaire aanval op Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Doden en veel schade door tornado en stormen in Mississippi

JACKSON (ANP) - In de Amerikaanse staat Mississippi zijn meer dan twintig doden gevallen door een tornado. De meeste doden vielen volgens Amerikaanse media in het dorp Rolling Fork, ruim honderd kilometer ten noordwesten van Mississippi's hoofdstad Jackson.

27 minuten geleden
Kiev: 'slagen erin situatie rond Bachmoet te stabiliseren'

BACHMOET (ANP/AFP) - Nadat eerder op zaterdag de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet "grotendeels tot stilstand is gekomen", zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Valery Zaluzhny dat zijn troepen "erin slagen om de situatie te stabiliseren".

38 minuten geleden
Britse regering wil migranten uit hotels verhuizen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is volgens SkyNews van plan asielzoekers die in hotels zijn opgevangen, te verhuizen naar onder meer militaire bases of naar veerboten die niet meer varen. Het verhuisplan zou binnen enkele weken worden geopenbaard. De regering ziet naar verluidt niets in de opvang in vakantiedorpen of studentenonderkomens.

2 uur geleden
VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

7 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

11 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

12 uur geleden
Aanklager van Trump met dood bedreigd

NEW YORK (ANP/DPA) - De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden. In de envelop zat ook een wit poeder, maar dat bleek onschadelijk, melden Amerikaanse media.

16 uur geleden