Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou waarschuwt tegen protest op Valentijnsdag

Moskou waarschuwt tegen protest op Valentijnsdag

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische autoriteiten hebben gewaarschuwd tegen het aangekondigde protest zondag voor de vrijlating van de gevangen politicus Aleksej Navalni. Voor dat protest is geen officiële toestemming verleend, dreigden medewerkers van de justitie en van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag. Mensen die toch aan dergelijke betogingen meedoen kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.

Een bondgenoot van de Kremlincriticus Navalni, Leonid Volkov, heeft uit solidariteit met Navalni opgeroepen tot een kort protest 'in huiselijke kring' op 14 februari. Mensen zouden een kwartier in hun woning of voor hun huis licht van hun mobieltjes moeten laten schijnen en kaarsen in de vorm van een hart rangschikken en aansteken.

Navalni werd jaren geleden in een omstreden proces wegens fraude tot 3,5 jaar cel veroordeeld, maar mocht onder voorwaarden op vrije voeten blijven. Toen hij na een behandeling in Duitsland aan een vergiftiging was behandeld en 17 januari terugkeerde, werd hij opgepakt wegens schending van die voorwaarden. Hij zit de resterende celstraf nu uit. De gifaanslag in augustus op zijn leven is nog steeds duister, maar volgens aanhangers van Navalni zit president Poetin daar zelf achter.

Sinds Navalni's aanhouding in januari zijn er in heel het land felle betogingen voor zijn vrijlating die worden neergeslagen. Volgens The Moscow Times verspreidt het protest zich over steeds meer plaatsen en groeit als gevolg van de chronische economische problemen van veel Russen. Die grijpen de demonstraties van de Navalni-aanhang aan om ook hun grieven kenbaar te maken. In de afgelopen weken van protesten zijn meer dan 11.000 mensen aangehouden in Rusland tijdens demonstraties en ongeregeldheden. Tegen ruim negentig van hen is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen wegens misdrijven begaan tijdens betogingen.

Meer uit Buitenland

Iraanse ambassade in Saudi-Arabië na zeven jaar heropend

RIYAD (ANP/RTR) - De Iraanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad is dinsdag na zeven jaar sluiting weer opengegaan. De heropening is een gevolg van de toenadering tussen de twee rivalen aan de Perzische Golf in maart, dankzij Chinese diplomatie.

48 minuten geleden
VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

1 uur geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

1 uur geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

1 uur geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt. De zitting is volgens een lid van de raad dinsdag om 22.00 uur Nederlandse tijd.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

1 uur geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

2 uur geleden