Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) - Rusland is nog steeds bereid woensdagavond verder te praten met Oekraïne over beëindiging van de conflicten. Het Kremlin heeft laten weten dat een delegatie naar Belarus gaat en daar wacht op Oekraïense gezanten.

Het Russische persbureau TASS berichtte later dat een functionaris van de Oekraïense regering heeft gezegd dat er woensdag inderdaad een tweede gespreksronde komt. Russische media meldden dinsdag al dat Oekraïne een delegatie zou sturen, maar dat werd later tegengesproken.

Afgelopen maandag spraken Oekraïners en Russen bijna vijf uur lang met elkaar in de streek van Gomel, in het zuidoosten van Belarus. Voornaamste resultaat was dat beide partijen zeiden dat ze nog een keer bijeen zouden gaan komen. Dinsdag berichtten Oekraïense en Russische media dat de tweede gespreksronde woensdag is. Maar de komst van een Oekraïense delegatie bleef onzeker.

Lavrov

President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft geëist dat Rusland eerst stopt met bombardementen. Voorts werd uit Kiev gemeld dat Oekraïne overweegt verder te praten "afhankelijk van wat er wordt besproken" of de agenda.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei in een vraaggesprek met nieuwszender al-Jazeera dat hij vreest dat Oekraïne "opgehitst door de VS aarzelt te komen onderhandelen. Het Westen weigert met ons te praten over een nieuwe veiligheidsstructuur voor Europa, wat in de ogen van Lavrov "Oekraïens-Russische onderhandelingen bemoeilijkt". Onderdeel van de nieuwe machts- en veiligheidsverhoudingen zou volgens het Kremlin een gedemilitariseerd Oekraïne moeten zijn dat nooit lid van de NAVO wordt en daarnaast erkenning van de Krim als Russisch grondgebied.

Lavrov heeft zich elders ook angstig uitgelaten over de westerse bedreiging van zijn land. Hij hamerde erop dat Oekraïne geen kernwapens mag krijgen. Hij waarschuwde dat die in een nieuwe wereldoorlog zullen worden gebruikt en dat de Derde Wereldoorlog verwoestend zal zijn. Lavrov is daarnaast niet onder de indruk van de vele sancties tegen Rusland: "We hebben veel vrienden en we kunnen niet worden geïsoleerd."

Meer uit Buitenland

Berlusconi na drie weken alweer opgenomen in het ziekenhuis

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is weer opgenomen in het ziekenhuis, melden Italiaanse media. Het is nog onduidelijk waarom hij terug is in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, dat hij drie weken geleden juist mocht verlaten. Hij was toen anderhalve maand opgenomen geweest.

1 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

3 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

3 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

4 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

5 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

5 uur geleden