Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) - Rusland is nog steeds bereid woensdagavond verder te praten met Oekraïne over beëindiging van de conflicten. Het Kremlin heeft laten weten dat een delegatie naar Belarus gaat en daar wacht op Oekraïense gezanten.

Het Russische persbureau TASS berichtte later dat een functionaris van de Oekraïense regering heeft gezegd dat er woensdag inderdaad een tweede gespreksronde komt. Russische media meldden dinsdag al dat Oekraïne een delegatie zou sturen, maar dat werd later tegengesproken.

Afgelopen maandag spraken Oekraïners en Russen bijna vijf uur lang met elkaar in de streek van Gomel, in het zuidoosten van Belarus. Voornaamste resultaat was dat beide partijen zeiden dat ze nog een keer bijeen zouden gaan komen. Dinsdag berichtten Oekraïense en Russische media dat de tweede gespreksronde woensdag is. Maar de komst van een Oekraïense delegatie bleef onzeker.

Lavrov

President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft geëist dat Rusland eerst stopt met bombardementen. Voorts werd uit Kiev gemeld dat Oekraïne overweegt verder te praten "afhankelijk van wat er wordt besproken" of de agenda.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei in een vraaggesprek met nieuwszender al-Jazeera dat hij vreest dat Oekraïne "opgehitst door de VS aarzelt te komen onderhandelen. Het Westen weigert met ons te praten over een nieuwe veiligheidsstructuur voor Europa, wat in de ogen van Lavrov "Oekraïens-Russische onderhandelingen bemoeilijkt". Onderdeel van de nieuwe machts- en veiligheidsverhoudingen zou volgens het Kremlin een gedemilitariseerd Oekraïne moeten zijn dat nooit lid van de NAVO wordt en daarnaast erkenning van de Krim als Russisch grondgebied.

Lavrov heeft zich elders ook angstig uitgelaten over de westerse bedreiging van zijn land. Hij hamerde erop dat Oekraïne geen kernwapens mag krijgen. Hij waarschuwde dat die in een nieuwe wereldoorlog zullen worden gebruikt en dat de Derde Wereldoorlog verwoestend zal zijn. Lavrov is daarnaast niet onder de indruk van de vele sancties tegen Rusland: "We hebben veel vrienden en we kunnen niet worden geïsoleerd."

Meer uit Buitenland

Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

56 minuten geleden
Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk stopzet

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie.

2 uur geleden
VS: onderhandelingen over staakt-het-vuren Gaza in impasse

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland. Dat de laatste onderhandelingsronde niet succesvol was, is "zeer betreurenswaardig", zei veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis John Kirby vrijdag.

2 uur geleden
Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

WASHINGTON (ANP) - Volgens een rapport dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag naar het Congres stuurde heeft Israël mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Maar het vond onvoldoende bewijs van zulke schendingen om de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël te pauzeren of te stoppen.

6 uur geleden
Aarde getroffen door sterkste zonnestorm sinds 2003

SILVER SPRING (ANP) - De aarde ervaart haar eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003, heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vrijdag gezegd. Volgens de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie is de zonnestorm er een van niveau 5, een niveau dat wordt omschreven als "extreem".

6 uur geleden
Colombiaanse president verzoekt ICC om aanhouding Netanyahu

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft het Internationaal Strafhof (ICC) opgeroepen een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Netanyahu zal de genocide niet stoppen", schreef Petro op X. Hij suggereerde ook dat de VN-Veiligheidsraad een vredesmacht zou moeten overwegen voor de Gazastrook.

9 uur geleden
Politie betrokken bij onderzoek naar incident rond Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De politie van Malmö is betrokken bij het onderzoek naar het vermeende incident rond Joost Klein. Dat bevestigt de politie aan de Zweedse omroep SVT.

9 uur geleden