Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

Moskou stuurt delegatie om woensdagavond weer te praten met Kiev

MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) - Rusland is nog steeds bereid woensdagavond verder te praten met Oekraïne over beëindiging van de conflicten. Het Kremlin heeft laten weten dat een delegatie naar Belarus gaat en daar wacht op Oekraïense gezanten.

Het Russische persbureau TASS berichtte later dat een functionaris van de Oekraïense regering heeft gezegd dat er woensdag inderdaad een tweede gespreksronde komt. Russische media meldden dinsdag al dat Oekraïne een delegatie zou sturen, maar dat werd later tegengesproken.

Afgelopen maandag spraken Oekraïners en Russen bijna vijf uur lang met elkaar in de streek van Gomel, in het zuidoosten van Belarus. Voornaamste resultaat was dat beide partijen zeiden dat ze nog een keer bijeen zouden gaan komen. Dinsdag berichtten Oekraïense en Russische media dat de tweede gespreksronde woensdag is. Maar de komst van een Oekraïense delegatie bleef onzeker.

Lavrov

President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft geëist dat Rusland eerst stopt met bombardementen. Voorts werd uit Kiev gemeld dat Oekraïne overweegt verder te praten "afhankelijk van wat er wordt besproken" of de agenda.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei in een vraaggesprek met nieuwszender al-Jazeera dat hij vreest dat Oekraïne "opgehitst door de VS aarzelt te komen onderhandelen. Het Westen weigert met ons te praten over een nieuwe veiligheidsstructuur voor Europa, wat in de ogen van Lavrov "Oekraïens-Russische onderhandelingen bemoeilijkt". Onderdeel van de nieuwe machts- en veiligheidsverhoudingen zou volgens het Kremlin een gedemilitariseerd Oekraïne moeten zijn dat nooit lid van de NAVO wordt en daarnaast erkenning van de Krim als Russisch grondgebied.

Lavrov heeft zich elders ook angstig uitgelaten over de westerse bedreiging van zijn land. Hij hamerde erop dat Oekraïne geen kernwapens mag krijgen. Hij waarschuwde dat die in een nieuwe wereldoorlog zullen worden gebruikt en dat de Derde Wereldoorlog verwoestend zal zijn. Lavrov is daarnaast niet onder de indruk van de vele sancties tegen Rusland: "We hebben veel vrienden en we kunnen niet worden geïsoleerd."

Meer uit Buitenland

Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Harris heeft genoeg steun van gedelegeerden voor nominatie

WASHINGTON (ANP) - Vicepresident Kamala Harris heeft maandag genoeg gedelegeerden achter zich geschaard om de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen, zegt haar campagneteam aan persbureau Reuters. Daarmee neemt de oud-hoofdaanklager van Californië het zo goed als zeker op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezing op 5 november.

2 uur geleden
Biden dinsdag terug naar Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden keert dinsdag terug naar het Witte Huis, na bijna een week in zijn persoonlijke residentie waar hij herstelde van covid en voor het eerst sinds hij zijn herverkiezingscampagne staakte.

4 uur geleden
Democratische partij belooft uiterlijk 7 augustus presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - Uiterlijk 7 augustus, nog voor de Democratische partijconventie, wordt duidelijk wie de nieuwe presidentskandidaat van de partij wordt. Dat zei de voorzitter van het partijbestuur Jaime Harrison maandagavond.

4 uur geleden
VS waarschuwen voor samenwerking Rusland en China bij Noordpool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Ministerie van Defensie waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. Dat zegt het Pentagon in een nieuw beleidsdocument.

5 uur geleden
Harris wil van recht op abortus prioriteit maken in campagne

WASHINGTON (ANP) - Kamala Harris wil in haar komende kiescampagne prioriteit geven aan het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier.

7 uur geleden
Ik ga campagne voeren voor Harris, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden gaat campagne voeren voor vicepresident Kamala Harris en heeft zijn campagnestaf opgeroepen om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen in november. Dat zei de Amerikaanse president in een telefoongesprek met zijn team maandag, dat voor iedereen was te horen voorafgaand aan een speech van Harris.

7 uur geleden