Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou opent boekenbeurs op Rode Plein in coronacrisis

Moskou opent boekenbeurs op Rode Plein in coronacrisis

MOSKOU (ANP) - Hoewel het aantal nieuwe coronabesmettingen onveranderd hoog blijft, is op het Rode Plein in Moskou een boekenbeurs geopend die meteen veel publiek trok. De organisatie verdedigde zich door te zeggen dat het belangrijk is terug te keren naar het normale leven. Bovendien viert Rusland op 6 juni de geboortedag van dichter des vaderlands Alexander Poesjkin en dus de dag van de Russische taal.

Het culturele evenement in de open lucht is volgens de Moscow Times door de coronacrisis wel bescheidener van omvang dan normaal. Omdat de lockdown nog niet officieel is opgeheven, zijn er veel maatregelen genomen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Dat gebeurt onder meer door temperatuurmeting bij de ingang, desinfecteren en het dragen van handschoenen en mondkapjes verplicht te stellen. 1,5 meter afstand houden lijkt lastiger te realiseren bij de vele stands.

Burgemeester Sergej Sobjanin kondigde al aan dat de Moskouse bevolking zich de komende dagen weer wat vrijer kan bewegen. Ook president Vladimir Poetin zei dat de situatie is gestabiliseerd, wat het mogelijk maakt de economie weer op gang te brengen. In Rusland zijn bijna 460.000 mensen geregistreerd die het coronavirus hebben opgelopen. Volgens de officiële gegevens zijn tot dusver 5725 patiënten overleden. In vergelijking met andere zwaar getroffen landen zoals de VS, Groot-Brittannië, Brazilië, Italië, Frankrijk en Spanje is dat opvallend weinig.

Meer uit Buitenland

Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

1 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

6 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

7 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

11 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

13 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

14 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

14 uur geleden