Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou onderzoekt en heeft nog geen beeld van organisatie aanslag

Moskou onderzoekt en heeft nog geen beeld van organisatie aanslag

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische autoriteiten onderzoeken de aanslag op een concerthal van afgelopen vrijdag en hebben nog geen duidelijk beeld van de organisatie daarachter. Bij de aanslag werden volgens de laatste cijfers meer dan 140 mensen gedood. Bijna honderd gewonden liggen nog steeds in ziekenhuizen. De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Een Kremlinwoordvoerder zei dat er nog steeds "geen coherente versie van de gebeurtenissen" is vastgesteld. De vier daders zijn volgens de autoriteiten gearresteerd en het gaat om buitenlanders. Ze zouden alle vier uit Tadzjikistan afkomstig zijn en vluchtten na de aanslag richting Oekraïne. Een van hen, Sjamsiddin Faridoeni, had volgens persbureau RIA Novosti in februari in sociale media berichten vanuit Istanbul verstuurd. Hij zou de leider van de groep terroristen zijn geweest.

De bloedige aanslag heeft de Russen diep geschokt. Het Kremlin meldde daarom dat het zich niet gaat mengen in discussies over de doodstraf voor de daders. Rusland heeft op papier nog wel de doodstraf maar de straf is op grond van een wettelijk moratorium al sinds 1999 niet meer voltrokken. De laatste executie vond in 1996 plaats.

Meer uit Buitenland

Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

33 minuten geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

1 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

1 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

2 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

2 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

4 uur geleden