Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou noemt sancties tegen Wit-Russen onacceptabel

Moskou noemt sancties tegen Wit-Russen onacceptabel

MOSKOU/MINSK (ANP/AFP/RTR) - De sancties die Estland, Letland en Litouwen hebben ingesteld tegen leider Aleksandr Loekasjenko en 29 andere Wit-Russen vallen slecht in Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde ze dinsdag onaanvaardbaar, en sprak steun uit voor Loekasjenko’s voorstel grondwettelijke hervormingen door te voeren.

De drie Baltische landen sluiten hun grenzen voor de dertig Wit-Russen en sluiten meer maatregelen niet uit. Ook de EU werkt aan strafmaatregelen, waaronder de bevriezing van banktegoeden van Wit-Russische functionarissen die betrokken waren bij geweld tegen betogers of fraude bij de herverkiezing van Loekasjenko.

Volgens Lavrov vellen westerse landen daarmee "vonnissen". "We zijn ervan overtuigd dat het Wit-Russische volk alle mogelijkheden heeft om dit probleem zelf op te lossen" , zei hij tegen een gehoor van studenten.

Tegenmaatregelen

Lavrov richtte zijn kritiek vooral op Litouwen, waar de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja toevlucht heeft gezocht. Hij beschuldigt dat land van "niet echt democratische methoden". Tichanovskaja heeft haar landgenoten opgeroepen tot een nationale staking op dinsdag.

Loekasjenko dreigde vorige week al met tegenmaatregelen in geval van sancties, zoals een verbod voor Europese landen om doorvoerroutes via zijn land te gebruiken. Hij zei dinsdag volgens staatspersbureau Belta economische druk te gaan uitvoeren door goederentransporten naar Russische in plaats van Baltische havens te laten lopen. De autocratische heerser erkende dat dat winst zal kosten. "Maar we kunnen een deal met de Russen sluiten over tarieven."

Ministers van de twee buurlanden treffen elkaar woensdag in Moskou. Het Kremlin zei eerder dat Loekasjenko in de komende weken ook naar de Russische hoofdstad afreist, voor een ontmoeting met president Poetin. Die heeft eerder steun van veiligheidstroepen toegezegd aan zijn bondgenoot.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

35 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

2 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

2 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

4 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

6 uur geleden