Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou meldt Oekraïense beschieting kerncentrale Zaporizja

Moskou meldt Oekraïense beschieting kerncentrale Zaporizja

MOSKOU/WENEN (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie maakt melding van Oekraïense beschietingen van stroomkabels van de kerncentrale in Enerhodar in de provincie Zaporizja. Volgens de Russen beschieten de Oekraïners vanaf de noordelijke oever van de rivier de Dnjepr de kerncentrale die op de zuidelijke oever ligt. De centrale is begin maart in handen van de Russische strijdkrachten gevallen.

Oekraïne maakt sindsdien vaak melding van Russische beschietingen van het door Russen ingenomen complex waar de grootste kerncentrale van Europa is gevestigd. Rusland stelt dat Oekraïne de centrale regelmatig onder vuur neemt. Volgens een zegsman van de Russische atoomenergiemaatschappij Rosenergoatom zijn er dit weekeinde artilleriebeschietingen geweest "vooral op speciaal gebouw nummer 2 waar verse splijtstof ligt opgeslagen".

Het Oekraïense atoomenergieagentschap Energoatom heeft in een verklaring gezegd dat de Russen verantwoordelijk zijn voor beschietingen van de kerncentrale. De chef van de atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties, Rafael Grossi, heeft berichten uit Enerhodar "buitengewoon verontrustend" en "volstrekt onacceptabel" genoemd. "Je speelt met vuur." Er zou geen sprake zijn van verhoogde stralingsniveaus.

Volgens de atoomwaakhond zijn er een aantal krachtige explosies bij de kerncentrale geweest. Die zouden zijn waargenomen door waarnemers van de IAEA ter plaatse. Grossi roept wie er ook achter de beschietingen zit, op er onmiddellijk mee op te houden. Het IAEA streeft ernaar dat het complex onder zijn toezicht komt en dat de strijdende partijen beloven het niet te betreden en buiten de oorlogshandelingen te houden.

Meer uit Buitenland

Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

1 uur geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

2 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

2 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst is volgens nieuwszender Al Jazeera ook in Qatar neergestreken.

3 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

4 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

4 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

5 uur geleden