Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou: meer dan 2,5 miljoen aanvragen voor vertrek uit Oekraïne

Moskou: meer dan 2,5 miljoen aanvragen voor vertrek uit Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA) - Meer dan 2,5 miljoen mensen in Oekraïne hebben volgens Moskou gevraagd naar Rusland te worden gebracht. Ze zouden zich via verschillende communicatiekanalen tot het land hebben gewend, zegt het Russische ministerie van Defensie dinsdag. Het zou gaan om evacuaties uit meer dan 1900 locaties. De cijfers konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

In Oekraïne woont een grote Russischsprekende minderheid. Een van de redenen die de Russische president Vladimir Poetin aanvoerde voor de inval in het buurland was dat deze mensen moesten worden beschermd tegen "genocide". Er is geen bewijs voor de beschuldigingen.

De Verenigde Naties meldden eerder dinsdag dat meer dan 2 miljoen mensen Oekraïne sinds het begin van de invasie hebben verlaten. De meesten gingen naar Polen, maar ook Hongarije, Roemenië, Moldavië en Slowakije kregen vluchtelingen aan de grens, zei een woordvoerster van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Humanitaire corridors

Volgens het Russische ministerie zijn dinsdag 723 buitenlanders in veiligheid gebracht vanuit de Oost-Oekraïense stad Soemi. Van de tien humanitaire corridors voor verschillende Oekraïense steden heeft Kiev volgens de Russen slechts één ontsnappingsroute bevestigd. Oekraïne beschreef dinsdag een Russisch voorstel om vluchtende Oekraïners ontsnappingsroutes naar Rusland en Belarus aan te bieden als "volledig immoreel".

Volgens Russische gegevens zijn sinds de invasie op 24 februari meer dan 174.000 mensen gered uit het buurland, onder wie 44.250 kinderen. De afgelopen weken zijn veel mensen naar Rusland gebracht, vooral uit de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

3 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

3 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

5 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

7 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

7 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

8 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

10 uur geleden