Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou: meer dan 2,5 miljoen aanvragen voor vertrek uit Oekraïne

Moskou: meer dan 2,5 miljoen aanvragen voor vertrek uit Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA) - Meer dan 2,5 miljoen mensen in Oekraïne hebben volgens Moskou gevraagd naar Rusland te worden gebracht. Ze zouden zich via verschillende communicatiekanalen tot het land hebben gewend, zegt het Russische ministerie van Defensie dinsdag. Het zou gaan om evacuaties uit meer dan 1900 locaties. De cijfers konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

In Oekraïne woont een grote Russischsprekende minderheid. Een van de redenen die de Russische president Vladimir Poetin aanvoerde voor de inval in het buurland was dat deze mensen moesten worden beschermd tegen "genocide". Er is geen bewijs voor de beschuldigingen.

De Verenigde Naties meldden eerder dinsdag dat meer dan 2 miljoen mensen Oekraïne sinds het begin van de invasie hebben verlaten. De meesten gingen naar Polen, maar ook Hongarije, Roemenië, Moldavië en Slowakije kregen vluchtelingen aan de grens, zei een woordvoerster van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Humanitaire corridors

Volgens het Russische ministerie zijn dinsdag 723 buitenlanders in veiligheid gebracht vanuit de Oost-Oekraïense stad Soemi. Van de tien humanitaire corridors voor verschillende Oekraïense steden heeft Kiev volgens de Russen slechts één ontsnappingsroute bevestigd. Oekraïne beschreef dinsdag een Russisch voorstel om vluchtende Oekraïners ontsnappingsroutes naar Rusland en Belarus aan te bieden als "volledig immoreel".

Volgens Russische gegevens zijn sinds de invasie op 24 februari meer dan 174.000 mensen gered uit het buurland, onder wie 44.250 kinderen. De afgelopen weken zijn veel mensen naar Rusland gebracht, vooral uit de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

26 minuten geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

42 minuten geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

1 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

1 uur geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

2 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

3 uur geleden
Lidstaten EU verlengen bescherming Oekraïense vluchtelingen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben donderdag ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen met nogmaals een jaar. "Zolang er bommen in Oekraïne vallen, is de situatie daar niet veilig", zei de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie) na afloop van de vergadering van EU-ministers.

3 uur geleden