Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou gebiedt ouderen thuis te blijven in strijd tegen corona

Moskou gebiedt ouderen thuis te blijven in strijd tegen corona

MOSKOU (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Moskou heeft ongevaccineerde mensen boven de 60 jaar de opdracht gegeven de komende vier maanden thuis te blijven nu het aantal coronabesmettingen en -slachtoffers in de Russische hoofdstad blijft stijgen. Bedrijven moeten tot 25 februari ten minste 30 procent van hun personeel vanuit huis laten werken, maakte burgemeester Sergej Sobjanin bekend.

Het is voor het eerst sinds de zomer dat er weer maatregelen tegen het virus worden genomen. Die gaan volgende week maandag in.

De hoogste Russische medische adviseur heeft geopperd de periode van 30 oktober tot 7 november tot niet-werkenweek uit te roepen om het virus in te dammen, zoals vorig jaar ook een keer is gedaan. Het voorstel wordt woensdag voorgelegd aan president Poetin, aldus premier Michail Misjoestin. Volgens hem heeft deze maatregel bij het begin van de epidemie gewerkt. Hij zei dat de druk op het zorgstelsel blijft toenemen en het zaak is deze situatie aan te pakken. Van de 60-plussers is maar een derde ingeënt, terwijl 86 procent van de overleden coronaslachtoffers tot deze leeftijdsgroep behoorde.

Verplichting

In Rusland stierven het afgelopen etmaal 1015 mensen door Covid-19, het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie. Er werden 33.740 nieuwe besmettingen vastgesteld.Veel Russen wantrouwen de coronavaccins van Russische makelij. De inentingsgraad is met ruim 30 procent dan ook stukken lager dan in westerse landen. Toch overweegt de regering geen beloning voor mensen die een prik komen halen. Voor sommige beroepen is vaccinatie overigens verplicht en dat wordt uitgebreid.

Het Kremlin zegt ook niet te geloven dat het toelaten van buitenlandse vaccins mensen ertoe zou verleiden zich te laten inenten. Dat zou volgens een woordvoerder alleen kunnen als het land dat de vaccins maakt ook Russische vaccins zou goedkeuren.

Meer uit Buitenland

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

42 minuten geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

2 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

3 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

5 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

6 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

6 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

7 uur geleden