Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou: EU voedt confrontatie met missie Armenië

Moskou: EU voedt confrontatie met missie Armenië

MOSKOU (ANP/AFP) - De waarnemers van de Europese Unie die bij de instabiele grens tussen Armenië met Azerbeidzjan gaan patrouilleren, wakkeren volgens Rusland de spanningen in de regio aan. Hun aanwezigheid zal "de geopolitieke confrontatie in de regio alleen maar aanwakkeren en de huidige tegenstellingen verergeren", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De civiele EU-missie moet een bijdrage leveren aan de bemiddelingspogingen van EU-president Charles Michel, die probeert de strijd tussen de twee buren over vooral de enclave Nagorno-Karabach te sussen. Armenië, dat traditioneel steun krijgt van Rusland maar zich de laatste tijd beklaagt over een gebrek daaraan, voelt zich bedreigd door Azerbeidzjan. Armenië is de onderliggende partij en heeft stukken grondgebied moeten afstaan.

De regering in de Armeense hoofdstad Jerevan vindt dat Rusland zijn rol als vredeshandhaver niet goed vervult, en vroeg daarom de EU een missie te sturen. EU-buitenlandchef Josep Borrell sprak deze week van "een nieuwe fase in de betrokkenheid van de EU bij de zuidelijke Kaukasus". Eind vorig jaar waren er al kortstondig enkele tientallen EU-waarnemers in Armenië gestationeerd.

De boodschap uit Moskou komt op een moment waarop Rusland westerse landen ervan beschuldigt deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne door moderne aanvalstanks te leveren aan Kiev.

Meer uit Buitenland

VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

3 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

5 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

6 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

6 uur geleden
Netanyahu bevestigt uitstel debat juridische hervormingen

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond tijdens een televisietoespraak bevestigd dat het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen wordt uitgesteld. Hij zegt daartoe te hebben besloten om een "breuk in de natie te voorkomen".

7 uur geleden
Neergestoken Nederlands meisje in Göteborg uit het ziekenhuis

GÖTEBORG (ANP) - Het Nederlandse meisje dat begin maart werd neergestoken in Göteborg heeft het ziekenhuis in de Zweedse stad verlaten, dat meldt een woordvoerster van academisch medisch centrum Sahlgrenska maandag aan het ANP.

8 uur geleden
Regio Mississippi wacht mogelijk opnieuw onweersbuien na tornado

JACKSON (ANP) - In de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en omstreken is het maandag en dinsdag nog slecht weer met opnieuw kans op flinke onweersbuien. In de Amerikaanse staat zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen als gevolg van een tornado die overtrok en voor veel verwoesting zorgde.

9 uur geleden