
Moskou erkent onafhankelijkheid van afvallige regio's Oekraïne
MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland erkent de twee afvallige pro-Russische regio's in het oosten van het buurland Oekraïne als onafhankelijk staten. President Vladimir Poetin heeft zijn handtekening onder het besluit gezet na een lange televisietoespraak.
Poetin motiveerde het besluit met historische redenen, maar waarschuwde ook voor het militaire gevaar dat van Oekraïne zou uitgaan. De president uitte zijn ongenoegen over het huidige Oekraïne, dat hij omschreef als onder meer een Amerikaanse kolonie met een marionettenregime.
Door de erkenning kunnen de Russen de rebellen in de zogenoemde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk nu openlijk gaan steunen in hun strijd tegen de Oekraïense regering in Kiev. De kans op eenheid lijkt daarmee verder weg dan ooit.
Crisis
Met de erkenning van de rebellenrepubliekjes gooit Moskou olie op het vuur in de Oekraïnecrisis. Rusland wil voorkomen dat Oekraïne toetreedt tot het westerse militaire bondgenootschap NAVO. Bij een verscheurd land is dat ook vrijwel ondenkbaar.
Poetin deelde zijn besluit mee aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en aan de Franse president Emmanuel Macron. Zij hebben volgens het Kremlin hun teleurstelling uitgesproken. Scholz heeft in het telefoongesprek ook gewaarschuwd tegen de erkenning en gezegd dat deze stap de zogeheten Minsk-akkoorden schendt, aldus zijn eigen woordvoerder.
In 2014 namen de Russen het Oekraïense schiereiland Krim in, dat vervolgens werd ingelijfd. In dat jaar brak ook de burgeroorlog uit in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische separatisten vechten daar sindsdien tegen het regeringsleger. In 2015 werden in de Belarussische hoofdstad Minsk afspraken gemaakt over het verminderen van de spanningen, waaronder een staak-het-vuren. Frankrijk en Duitsland waren daarbij betrokken als bemiddelaars.
Meer uit Buitenland
TIRANA (ANP/AFP) - De Socialistische Partij van de Albanese premier Edi Rama heeft een grote overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen en daarmee zijn vierde termijn veiliggesteld, blijkt uit de officiële resultaten. De Socialistische Partij behaalde zondag 52,1 procent van de stemmen, tegenover 34,2 procent voor een alliantie van oppositiepartijen onder leiding van zijn belangrijkste rivaal Sali Berisha.
46 minuten geledenMONTEVIDEO (ANP/DPA) - José Mujica, van 2010 tot 2015 president van Uruguay, is op 89-jarige leeftijd overleden, maakte de Uruguayaanse president Yamandú Orsi dinsdag bekend. Mujica stierf aan slokdarmkanker, die dusdanig was uitgezaaid dat hij niet langer werd behandeld.
48 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn voornemen om een luxe jet als geschenk van Qatar aan te nemen verdedigd. "De Boeing 747 wordt geschonken aan de Amerikaanse luchtmacht, niet aan mij!" schreef Trump op Truth Social. "Het is een geschenk van een land, Qatar, dat we al jaren succesvol verdedigen." De Verenigde Staten hebben een grote militaire basis in Qatar.
51 minuten geledenLOS ANGELES (ANP/RTR) - Lyle en Erik Menendez, die 35 jaar gevangenisstraf hebben uitgezeten voor de moord op hun ouders in 1989, hebben dinsdag tijdens een hoorzitting te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating. De broers zitten sinds 1990 vast en kregen in 1996 levenslange gevangenisstraffen zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating.
59 minuten geledenJABALIA (ANP) - Bij Israëlische luchtaanvallen op en rond Jabalia, een plaats in het noorden van de Gazastrook, zijn volgens medische bronnen zeker 45 Palestijnen omgekomen. Daarmee heeft Israël sinds middernacht (lokale tijd) minstens 51 Palestijnen gedood, meldt de zender Al Jazeera.
1 uur geledenKHAN YOUNIS (ANP/DPA/AFP) - Het Israëlische leger heeft het Europese ziekenhuis in Khan Younis, een van de grootste ziekenhuizen in de Gazastrook, met raketten beschoten. In het ziekenhuis zijn volgens medische bronnen minstens elf Palestijnen gedood. In een nabijgelegen huis kwamen door de aanvallen minstens tien Palestijnen om.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft dinsdag de humanitaire inzet van de Episcopaalse Kerk in twijfel getrokken. De in de Verenigde Staten invloedrijke kerk had maandag geweigerd te voldoen aan een regeringsbevel om witte Afrikaners met een vluchtelingenstatus te helpen hervestigen. Volgens regeringswoordvoerster Anna Kelly hebben de Afrikaners "onbeschrijfelijke verschrikkingen" doorstaan.
1 uur geleden