Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou eist uitleg ambassadeurs om onderzoek sabotage Nord Stream

Moskou eist uitleg ambassadeurs om onderzoek sabotage Nord Stream

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de ambassadeurs van Denemarken, Duitsland en Zweden ter verantwoording geroepen. Het Kremlin klaagt over het uitblijven van resultaten van hun onderzoeken naar de sabotage van gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee. In september vorig jaar werd de Nord Stream-leiding voor de export van Russisch gas naar West-Europa gesaboteerd. Het Kremlin spreekt van terroristische aanslagen.

Rusland klaagt dat de onderzoeken "die naar verluidt door de autoriteiten van de drie landen worden gedaan" helemaal niets over de zaak hebben opgehelderd. Daarnaast klaagt Moskou dat de drie niet willen samenwerken met Rusland om de zaak te onderzoeken. Op een herhaald verzoek van het Kremlin van 6 mei om samen met de Russische autoriteiten en de getroffen onderneming Gazprom samen diepgravend onderzoek te doen, is volgens Moskou niet eens geantwoord.

De drie ambassadeurs zou zijn verteld dat Moskou twijfelt aan de bedoelingen van Denemarken, Duitsland en Zweden. Ze zouden tijd willen rekken en "met dubieuze lekken naar de pers" verwarring willen zaaien om de daders buiten beeld te houden.

Eind september waren er explosies bij de twee pijpleidingen op de zeebodem niet ver van het Deense eiland Bornholm. De materiële en de milieuschade zijn volgens waarnemers enorm en de reparatie zou zeker een half miljard dollar gaan kosten. Washington heeft lange tijd tegen de pijpleidingen geageerd, omdat het Kremlin er Europese landen mee onder druk zou kunnen zetten. Van het gas dat EU-landen in 2021 importeerden, kwam circa 45 procent uit Rusland.

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

55 minuten geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

1 uur geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

2 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

4 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

5 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

8 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

8 uur geleden