Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou eist lage binnenlandse prijzen van metaalproducenten

Moskou eist lage binnenlandse prijzen van metaalproducenten

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland eist van metaalbedrijven dat ze de prijzen voor binnenlandse klanten over een langere periode lager laten zijn dan de marktprijzen. Dat gebeurt op het moment dat Rusland de sancties die tegen het land zijn ingesteld vanwege de inval in Oekraïne steeds meer begint te voelen.

Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat Moskou staal-, nikkel- en aluminiumproducenten heeft gevraagd de prijzen in eigen land laag te houden als onderdeel van de maatregelen om de economie te ondersteunen. Daarbij zouden ze genoegen moeten nemen met lagere winstmarges.

Volgens het Russische staatspersbureau Tass heeft de Russische minister van Industrie Denis Mantoerov woensdag gesproken met metaalbedrijven over de prijzen en steun voor de sector. De maatregelen zouden de staalindustrie hard treffen. Zo zouden de staalprijzen in Rusland met 15 procent zijn gedaald, terwijl buiten Rusland staal steeds duurder wordt, zoals in de Europese Unie.

De voorstellen om de prijzen te beteugelen maken duidelijk dat er een Rusland een toenemend gevoel van urgentie is over de economische situatie. Zo wordt alom rekening gehouden met een flinke krimp en een verder oplopende inflatie. Autoriteiten hebben ook al verscheidene uitvoerbeperkingen en kapitaalcontroles opgelegd om de economie te ondersteunen.

Voor veel Russische metaalbedrijven is het lastig om goederen te exporteren. Dat komt ook omdat tegen veel miljardair-eigenaars van de bedrijven sancties zijn opgelegd.

Meer uit Financieel

Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

1 uur geleden
Werkenden strijken kleiner deel op van verdiensten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben vorig jaar opnieuw een kleiner deel opgestreken van de verdiensten in het bedrijfsleven. Van iedere euro die bedrijven verdienden, hielden werknemers en zelfstandigen 69 cent over. Dat is een iets kleiner deel dan in het voorgaande jaar en veel minder dan in 1995, toen werkenden 81,4 cent per verdiende euro opstreken.

1 uur geleden
Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand flink gestegen en hebben een nieuw record bereikt, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De vorige piek was in juli 2022, waarna de prijzen iets daalden door de hogere hypotheekrente. Sinds juni 2023 maken de huizenprijzen op de krappe woningmarkt weer een opmars.

1 uur geleden
Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

15 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

20 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

22 uur geleden