Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou dreigt met olieboycot tegen landen die maximumprijs willen

Moskou dreigt met olieboycot tegen landen die maximumprijs willen

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Rusland zal geen olie meer verkopen aan landen die maximumprijzen voor Russische olie willen instellen. De Verenigde Staten pleiten voor een dergelijk prijsplafond. De G7, een groep van zeven grote industrielanden, zou dat plan vrijdag officieel willen steunen.

Bij het plan weigeren de deelnemende landen meer te betalen voor Russische olie dan een onderling afgesproken prijs. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz stelde eerder dat het plan alleen zou kunnen werken als het wereldwijd steun krijgt, maar de VS menen dat dit niet nodig is. Grote kopers van Russische olie als Turkije en India kunnen namelijk de maximumprijs gebruiken in hun onderhandelingen met Rusland.

Rusland stelt dat de maximumprijzen de wereldwijde oliemarkt zullen verstoren. De Russische vicepremier Alexander Novak waarschuwde al dat zijn land geen olie zal leveren aan landen die niet aan de marktregels willen voldoen. Maar Rusland heeft vanwege een gedeeltelijke boycot van de Europese Unie al eerder olie onder de marktprijs verkocht.

Of de EU het maximumprijzenplan zal omarmen valt nog te bezien. Met name Hongarije, dat voor zijn olie grotendeels afhankelijk is van Rusland, ligt dwars. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie riep vrijdag evenwel op om ook over maximumprijzen voor Russisch gas na te denken. Ook hier ligt Hongarije mogelijk dwars, want dat land besloot onlangs meer Russisch gas af te gaan nemen.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

8 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden