
Moskeeën wijzen gesprek met ministerie over undercoveronderzoek af
DEN HAAG (ANP) - Honderden moskeeën wijzen een uitnodiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om 24 januari verder te praten over vermeende undercoveronderzoeken bij moskeeën af. Dit melden diverse moskeekoepels, waaronder de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). De moskeekoepels vinden het reflecteren op de heimelijke onderzoeken voor nu een gepasseerd station.
Eind 2021 schreef NRC op basis van eigen onderzoek dat meerdere gemeenten in het geheim onderzoek hebben laten doen in de moslimgemeenschap. Zo werd gevoelige informatie verzameld over bijvoorbeeld moskeebestuurders en imams. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou hebben meebetaald hieraan en droeg ook het onderzoeksbureau aan dat met dat onderzoek werd belast.
Onder meer SPIOR legt uit dat de afgelopen veertien maanden gesprekken zijn geweest tussen de overheid en verschillende islamitische organisaties over "deze buitensporige spionageactiviteiten en de grote vertrouwensbreuk die er is ontstaan". Er is bij deze gesprekken gemeld dat de islamitische organisaties nu volledige inzage willen in de stukken en een garantie willen dat dit nooit meer zal gebeuren. Ook willen ze excuses. "Zodra hieraan is voldaan ontstaat er weer ruimte om het gesprek aan te gaan en toe te werken naar een nieuwe, constructieve verhouding tussen de overheid en de gemeenschap".
Werkplan
Hierbij benoemen de moskeekoepels ook dat ze eerder al met een werkplan kwamen. Dat ze nu opnieuw zijn uitgenodigd voor een reflectiegesprek vinden ze "bevreemdend". Ze willen "concrete maatregelen om de ontstane vertrouwensbreuk te herstellen". Ze zien dan ook meer in een bijeenkomst over enkele maanden, schrijven ze, waarin teruggekeken kan worden naar "eerste stappen" die dan moeten zijn gezet door de overheid naar aanleiding van het werkplan.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had donderdagavond nog geen reactie op het afzeggen van de afspraak.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
18 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
6 uur geleden