Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

"Het is nu dat er een oorlog wordt gevoerd tegen de Palestijnse bevolking", zo meldt K7 in een statement. "Het is nu dat er vele duizenden kinderen sterven door de honger en het is nu dat de verantwoordelijke leiders wegkomen met hun misdaden. Wij vragen de burgemeester van Amsterdam daarom de link te leggen tussen toen en nu."

Volgens het samenwerkingsverband van moskeeën wordt er met twee maten gemeten. Zo worden tijdens toespraken op 4 mei vaker conflicten en misstanden in de wereld benoemd, en wijdde Halsema in haar toespraak in 2022 wel woorden aan de oorlog in Oekraïne.

"Geen deel in'

"De Dodenherdenking is een van de meest plechtige nationale momenten, en het herdenken van de slachtoffers van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog is van grote waarde", aldus de moskeeën. "Juist deze tijd van rouw, herinnering en contemplatie mag daarom worden aangegrepen om de verschrikkingen van toen te vertalen naar lessen voor het heden."

Eerder liet de burgemeester al weten de oorlog in Israël en Gaza niet te zullen noemen in haar speech op de Dam. "Dit is onze Nationale Herdenking, dit is het moment waarop we stilstaan bij de doden in onze eigen oorlogen", zo zei Halsema dinsdag in Nieuwsuur. "Ik weet dat de wereld in brand staat en ik weet dat heel veel mensen daar heel veel pijn om hebben. Maar het is ook heel belangrijk dat er één moment in het jaar is, waarin je over jezelf nadenkt."

Ook zei ze dat ze als burgemeester een verbindende rol heeft, en dat ze Gaza niet zal benoemen, omdat "de omgeving waarin je dat doet zo gepolitiseerd is, zo onrustig en zo emotioneel dat ik er ook voor zal zorgen dat ik daar geen deel in heb".

Meer uit Binnenland

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Toen registreerde het LAKS na de eerste week 100.000 klachten.

29 minuten geleden
Spontane sit-in Stopera ten einde

AMSTERDAM (ANP) - De spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam, is ten einde. Met de politie was afgesproken dat ze een speech mochten houden en dan zouden vertrekken. De meeste betogers gingen na een uur uit zichzelf naar buiten. Maar een groepje werd door de politie naar buiten gewerkt. Daarbij maakten agenten gebruik van de wapenstok. Ze konden voorkomen dat betogers opnieuw naar binnen drongen.

1 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 uur geleden
Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera. Tientallen betogers zitten in de gang van het gebouw, die zowel leidt naar het stadhuisgedeelte als naar de zaal van de Nationale Opera & Ballet. Velen van hen dragen een Palestijnse sjaal voor hun gezicht. Ze klappen in hun handen en roepen leuzen.

1 uur geleden
Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

4 uur geleden
UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.

4 uur geleden
Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

4 uur geleden