Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mopperende Holleeder: 'trial by media' gaat gewoon door

Mopperende Holleeder: 'trial by media' gaat gewoon door

SCHIPHOL (ANP) - Ook in hoger beroep gaat de 'trial by media' tegen zijn persoon onverminderd door. Dat zei een mopperende Willem Holleeder dinsdag voor het gerechtshof in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar hij zijn beschuldiging herhaalde dat zijn zus Astrid en journalist Peter R. de Vries in de media tegen hem samenspannen. "Het gaat ze alleen maar om geld", zei hij.

"Ik ben het nou wel spuugzat met die Peter R. de Vries en die Astrid", aldus Holleeder. Zijn jongste kritiek ging over de aandacht die RTL Boulevard maandag besteedde aan de podcast 'Familiegeheimen', waarin Astrid Holleeder in gesprek is met haar dochter Miljuschka Witzenhausen. Holleeder zei het "geen toeval" te vinden dat zijn zus voortdurend opduikt in de media als zijn proces op het punt staat te worden hervat.

De 62-jarige Holleeder kreeg vorig jaar zomer levenslang van de rechtbank, die bewezen vond dat hij in het verleden meerdere moorden heeft laten plegen. Zijn zussen Astrid en Sonja vervulden in het proces een belangrijke rol door belastende verklaringen over hem af te leggen. Holleeder verwijt Peter R. de Vries - "Ik ken hem al 35 jaar" - de zussen achter zijn rug om te hebben geholpen in het leggen van contacten met justitie en met de beeldvorming rond zijn persoon in de media. Hij is ervan overtuigd dat de rechtbank vorig jaar door alle media-aandacht is beïnvloed.

Zelf aan de beurt

Na de eerdere getuigenverhoren was Holleeder dinsdag voor het eerst zelf aan de beurt om in de beroepszaak vragen van het hof te beantwoorden. Centraal stond de periode tussen 1996 en eind 2002, die voorafging aan het tijdvak waarin de liquidaties plaatsvonden die hij samen met zijn vermeende kompanen Dino Soerel en Stanley Hillis zou hebben laten plegen.

Holleeder - die alle beschuldigingen ontkent - ging uitvoerig in op vragen over de situatie destijds in de Amsterdamse onderwereld en zijn eigen positie daarin. Vriendelijk en voorkomend tegenover de rechters, regelmatig korzelig en kribbig naar de beide aanklagers zodra die hem indringender vragen stelden.

Het proces gaat donderdag verder. Aan de orde is dan in elk geval de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet in 2002, een van de zaken die Holleeder wordt aangewreven. De beroepszaak duurt naar verwachting tot eind volgend jaar.

Meer uit Binnenland

Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

1 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

3 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

3 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

3 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

3 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

3 uur geleden