Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moordzaak-Wiersum blijft in Amsterdam

Moordzaak-Wiersum blijft in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat zij de moordzaak Derk Wiersum onder zich houdt. Zij wees woensdag een verzoek van advocaat Job Knoester om de zaak over te hevelen naar een andere rechtbank af, tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen de verdachten Moreno B. en Giërmo B.

Knoester, raadsman van verdachte Moreno B., heeft twijfels over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtbank, omdat Wiersum eerst en vooral een Amsterdamse advocaat was. Zijn gewelddadige dood dompelde de rechtbank in de hoofdstad onder in rouw. Begrijpelijk, betoogde Knoester, maar niet bevorderlijk voor de objectiviteit onder de Amsterdamse rechters die de zaak van zijn cliënt Moreno B. moeten beoordelen.

De rechtbank acht zich prima in staat de strafzaak op een onpartijdige manier te behandelen. Zij wees een eerder soortgelijk verzoek van de advocaat van Anouar T. af, met nagenoeg dezelfde overwegingen. T. wordt verdacht van het organiseren van de moord op Wiersum. Hij is een neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces waarin Wiersum optrad als advocaat van kroongetuige Nabil B. Ridouan Taghi wordt gezien als het brein achter de moord op Wiersum.

Vluchtauto

De raadsman van Giërmo B. deed een vergeefs verzoek zijn cliënt vrij te laten uit voorarrest. Volgens raadsman Jacques Taekema is B. niet aan de nog onbekende schutter te linken. Zolang die link er niet is, is de verdenking tegen B. te mager, vond de advocaat. Volgens de rechtbank zijn er genoeg aanwijzingen voor B.'s betrokkenheid bij de moord om hem voorlopig in de cel te houden.

De beide verdachten zijn vorig jaar aangehouden. Het Openbaar Ministerie stelt dat beide mannen in de auto hebben gezeten die als vluchtauto is gebruikt. Ook is er verdacht telefoonverkeer tussen beiden. Woensdag kwam justitie nog met aanvullend bewijs, dat onder meer bestaat uit WhatsAppjes van vriendinnen van de mannen waarin in versluierde taal over de moordplannen werd gecommuniceerd. De berichten versterken het beeld dat het de bedoeling is geweest Wiersum al eerder te vermoorden.

Beladen onderzoek

Wiersum (44) werd op de ochtend van 18 september nabij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Giërmo B. werd als eerste opgepakt, de twee anderen volgden in de maanden daarna. Het drietal ontkent. Anouar T. is tot dusver apart van de twee anderen op tussentijdse zittingen verschenen. Dat wordt anders op de eerstvolgende zitting op 21 september. Dan wil de rechtbank de zaken tegen alle drie de verdachten in het beladen onderzoek bespreken.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is voorzien voor 2021.

Meer uit Binnenland

Bussen in Almere en provincie Utrecht gaan weer rijden

DEVENTER (ANP) - De bussen van vervoerder Keolis Nederland gaan weer rijden. Het bedrijf werd vrijdagochtend getroffen door de wereldwijde computerstoring, waardoor het busvervoer in Almere en omgeving en in grote delen van de provincie Utrecht stil kwam te liggen.

28 minuten geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

31 minuten geleden
Eritreeërs veroordeeld tot 4 tot 12 maanden cel voor rellen

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs is vrijdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk, voor het relschoppen rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag in februari van dit jaar. Daarbij raakten tientallen agenten gewond en werd voor ruim 700.000 euro schade aangericht.

33 minuten geleden
Festivals ondervinden geen problemen met tickets door storing

DEN HAAG (ANP) - De grote festivals die vrijdag plaatsvinden ondervinden geen problemen als gevolg van de wereldwijde computerstoring. Dat melden woordvoerders van Zwarte Cross en De Parade. Op een aantal vliegvelden leidde het scannen van tickets vrijdag tot problemen. Maar dit is niet het geval in Lichtenvoorde en Den Haag, waar Zwarte Cross en De Parade plaatsvinden.

35 minuten geleden
Door storing gedupeerde reizigers staan met lege handen

ARNHEM (ANP) - Reizigers die door de wereldwijde computerstoring worden gedupeerd, hoeven niet te rekenen op compensatie. Ze kunnen hooguit extra gemaakte kosten terugkrijgen, zegt EU Claim, een organisatie die gespecialiseerd is in het terugvragen van geld bij luchtvaartmaatschappijen.

48 minuten geleden
Drie jaar cel en tbs voor oppas uit Schagen voor kindermisbruik

HAARLEM (ANP) - Julian F. (25) uit de gemeente Schagen is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging voor kindermisbruik in een oppasgezin in de gemeente Hollands Kroon. De rechtbank in Haarlem acht F. daarnaast schuldig aan het maken van kinderporno en seks met dieren.

1 uur geleden
Vertraging op Eindhoven Airport loopt op door storing

EINDHOVEN (ANP) - De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

1 uur geleden