Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moordzaak-Wiersum blijft in Amsterdam

Moordzaak-Wiersum blijft in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat zij de moordzaak Derk Wiersum onder zich houdt. Zij wees woensdag een verzoek van advocaat Job Knoester om de zaak over te hevelen naar een andere rechtbank af, tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen de verdachten Moreno B. en Giërmo B.

Knoester, raadsman van verdachte Moreno B., heeft twijfels over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtbank, omdat Wiersum eerst en vooral een Amsterdamse advocaat was. Zijn gewelddadige dood dompelde de rechtbank in de hoofdstad onder in rouw. Begrijpelijk, betoogde Knoester, maar niet bevorderlijk voor de objectiviteit onder de Amsterdamse rechters die de zaak van zijn cliënt Moreno B. moeten beoordelen.

De rechtbank acht zich prima in staat de strafzaak op een onpartijdige manier te behandelen. Zij wees een eerder soortgelijk verzoek van de advocaat van Anouar T. af, met nagenoeg dezelfde overwegingen. T. wordt verdacht van het organiseren van de moord op Wiersum. Hij is een neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces waarin Wiersum optrad als advocaat van kroongetuige Nabil B. Ridouan Taghi wordt gezien als het brein achter de moord op Wiersum.

Vluchtauto

De raadsman van Giërmo B. deed een vergeefs verzoek zijn cliënt vrij te laten uit voorarrest. Volgens raadsman Jacques Taekema is B. niet aan de nog onbekende schutter te linken. Zolang die link er niet is, is de verdenking tegen B. te mager, vond de advocaat. Volgens de rechtbank zijn er genoeg aanwijzingen voor B.'s betrokkenheid bij de moord om hem voorlopig in de cel te houden.

De beide verdachten zijn vorig jaar aangehouden. Het Openbaar Ministerie stelt dat beide mannen in de auto hebben gezeten die als vluchtauto is gebruikt. Ook is er verdacht telefoonverkeer tussen beiden. Woensdag kwam justitie nog met aanvullend bewijs, dat onder meer bestaat uit WhatsAppjes van vriendinnen van de mannen waarin in versluierde taal over de moordplannen werd gecommuniceerd. De berichten versterken het beeld dat het de bedoeling is geweest Wiersum al eerder te vermoorden.

Beladen onderzoek

Wiersum (44) werd op de ochtend van 18 september nabij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Giërmo B. werd als eerste opgepakt, de twee anderen volgden in de maanden daarna. Het drietal ontkent. Anouar T. is tot dusver apart van de twee anderen op tussentijdse zittingen verschenen. Dat wordt anders op de eerstvolgende zitting op 21 september. Dan wil de rechtbank de zaken tegen alle drie de verdachten in het beladen onderzoek bespreken.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is voorzien voor 2021.

Meer uit Binnenland

Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil het stikstoffonds niet meer behandelen, totdat er een nieuw kabinet is. Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een vergadering dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het stikstoffonds.

24 minuten geleden
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

37 minuten geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

1 uur geleden
Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica

AMSTERDAM (ANP) - Rob Stenders stopt als zendermanager bij Radio Veronica, maar blijft wel actief als presentator van zijn middagprogramma op de zender. Dat bevestigt een woordvoerder van nieuwe eigenaar Mediahuis na een bericht van Adformatie hierover.

1 uur geleden
Kamer wil verbod op 'onnodige medische ingrepen' in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil vanaf 1 januari 2025 een verbod op "onnodige medische ingrepen" bij dieren, zoals het afknippen van staarten bij biggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

1 uur geleden
Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

1 uur geleden
Tweede Kamer wil dat de import van kalfjes stopt

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de import van kalfjes. Volgens het onlangs vertrokken PvdD-Kamerlid Leonie Vestering gaan de lange reizen met de "piepjonge kalfjes gepaard met ernstig dierenleed". Zij meldt ook dat het afgelopen halfjaar meer kalfjes uit Ierland zijn gehaald dan daarvoor.

1 uur geleden