Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moordzaak opnieuw vanwege ontfutselde bekentenis

Moordzaak opnieuw vanwege ontfutselde bekentenis

DEN HAAG (ANP) - De rechtszaak tegen Wim S. uit Kaatsheuvel, die tot twintig jaar cel is veroordeeld voor de moord op zijn partner Heidy Goedhart in 2010, moet opnieuw. De Hoge Raad heeft dat dinsdag bepaald. De hoogste rechters van het land zijn zeer kritisch over de manier waarop de politie de verdachte tijdens een undercoveroperatie een bekentenis heeft ontlokt.

De man bekende zijn betrokkenheid bij de moord tegenover undercoveragenten, nadat die hem een baan hadden aangeboden bij een fictief IT-bedrijf. S. was werkloos en zou een salaris van 8000 euro per maand krijgen. Voorwaarde was wel dat hij moest toegeven dat hij zijn partner om het leven had gebracht. Dat deed de man.

Het gerechtshof in Den Bosch vond de bekentenis toelaatbaar bewijs, maar volgens de Hoge Raad heeft het hof niet goed gemotiveerd "waarom de verklaringsvrijheid van de verdachte niet is aangetast". Een bekentenis is immers alleen iets waard als een verdachte die vrijwillig doet. "De verdachte is feitelijk in een verhoorsituatie komen te verkeren waarbij de opsporingsambtenaren bemoeienis hebben gehad met de inhoud van wezenlijke onderdelen van de door de verdachte afgelegde verklaring", oordelen de rechters. De zaak moet nu opnieuw worden behandeld, ditmaal voor het hof in Den Haag.

Ook in een andere moordzaak, de zogeheten Posbankzaak, oordeelde de Hoge Raad dinsdag kritisch over een ontlokte bekentenis. De veroordeling van een van de twee verdachten is ongeldig en ook zijn zaak moet opnieuw.

Meer uit Binnenland

Honderden studenten demonstreren in Utrecht bij 'walk-out'

UTRECHT (ANP) - In Utrecht zijn enkele honderden studenten aanwezig bij de zogeheten 'walk-outs' die maandagochtend in diverse studentensteden zijn begonnen. Studenten verlieten rond de klok van 11.00 uur onder meer de universiteitscampus aan de Drift in het centrum van Utrecht en het Science Park, zag een ANP-verslaggever. Ook enkele medewerkers van de universiteit doen mee aan de actie. Er is weinig zichtbare politie aanwezig.

9 minuten geleden
Vrouw (23) aangehouden om dood peuter in Veendam

VEENDAM (ANP) - De politie heeft maandag een 23-jarige vrouw uit Veendam aangehouden in een onderzoek naar de dood van een 2-jarig jongetje in de Groningse plaats. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van het kind. Ze zit vast en wordt verhoord.

24 minuten geleden
Jaren cel geëist voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Tegen vier mannen zijn maandag in Zwolle celstraffen tot 21 jaar geëist voor hun poging de destijds voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in 2022 van het leven te beroven. Het slachtoffer, tegen wie eerder levenslang is geëist in een moordzaak, raakte zwaargewond.

38 minuten geleden
Herdenkingskransen 4 mei vernield in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Verschillende kransen die in Amsterdam-West zijn neergelegd tijdens de 4 mei-herdenking, zijn zondagmiddag vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van het stadsdeel Nieuw-West na berichtgeving in Het Parool. De politie verwacht maandagmiddag een aangifte, maar wil niet zeggen wie er aangifte gaat doen.

55 minuten geleden
Honderden demonstranten bij 'walk-out' Roeterseilandcampus

AMSTERDAM (ANP) - Bij het studentenprotest op de Amsterdamse Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zijn honderden studenten aanwezig, ziet een ANP-verslaggever. Demonstranten scanderen de leus 'we will not stop, we will not rest' en klappen. Er is politie aanwezig, maar niet zo massaal als bij de protesten van afgelopen week.

1 uur geleden
Advocaat: verdachte moord woning Amsterdam ontoerekeningsvatbaar

AMSTERDAM (ANP) - De 36-jarige Nuri Ö. was ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn onderburen op 1 augustus vorig jaar met een mes aanviel in hun woning aan de Robert Scottstraat in Amsterdam-West. Hij moet daarom niet de gevangenis in voor moord, maar zo snel mogelijk naar een tbs-kliniek, vindt zijn advocaat.

1 uur geleden
Agent opgepakt om verkopen politie-informatie

HEEMSKERK (ANP) - Een 34-jarige agent uit Heemskerk is opgepakt omdat hij informatie van de politie zou hebben verkocht. De man wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden