Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moordende concurrentie op 800 meter stimuleert Kupers

Moordende concurrentie op 800 meter stimuleert Kupers

ARNHEM (ANP) - Thijmen Kupers weet niet wat hij meemaakt. De atleet die de afgelopen jaren in Nederland op eenzame hoogte stond op de 800 meter, ontmoet dit jaar moordende concurrentie op zijn afstand. Liefs zeven atleten liepen al onder de limiet voor de EK indoor begin maart in Polen. Het zal de zevenvoudig indoorkampioen komend weekeinde niet meevallen zijn achtste Nederlandse titel te veroveren.

"Ik vind het een goede ontwikkeling. Het maakt de NK spannender en daarmee ook aantrekkelijker’’, zegt de atleet van Groningen Atletiek, die zijn grootste internationale succes behaalde met de bronzen medaille op de EK indoor van 2015. "Ik heb jarenlang alleen op kop gelopen tijdens de kampioenschappen, nu heb ik eindelijk te maken met meer kanshebbers. Het wordt nog een kluif om in de finale te komen. Ik zal in ieder geval wat zenuwachtiger zijn dan anders."

De inzet bij de titelstrijd in het Omnisport van Apeldoorn is niet alleen het goud op de 800 meter, ook moeten de NK uitmaken wie naar de EK indoor in het Poolse Torun mogen. Er zijn zeven gegadigden, maar slechts voor drie is een ticket weggelegd. "Ik sta er goed voor. Djoao Lobles liep bij de limietwedstrijd in Apeldoorn 1.46,89 en is de snelste, maar ik maakte het tempo in die race en heb hem in een zetel naar die tijd geleid. De tijden van Djoao en mij zijn ook een seconde sneller dan de eerstvolgende uitdager, dus ik ga er wel vanuit dat ik voor de vijfde keer naar de EK wordt uitgezonden", aldus de 29-jarige Kupers.

Het hardloopschoeisel wordt tegenwoordig vaak genoemd als verklaring voor het grote aantal persoonlijke records in de atletiek. Een dikke schuimzool met verende carbonplaat geeft veel atleten vleugels. Ook spikes zijn voorzien van die innovatie. "Ik geloof zeker dat die spikes verschil maken, maar niemand van de 800-meterlopers die zich heeft gekwalificeerd voor de EK liep op die spikes. Dus dat verhaal gaat hier niet op. Ook de limiet van 1.49,00 is al jaren hetzelfde, dus daar zit ook niet het verschil. Ik zie wel dat een aantal jongens zich de afgelopen jaren geleidelijk aan heeft verbeterd op de 800 meter."

Kupers heeft gevoelige achillespezen die hem al vaak langdurig aan de kant hielden. "Ik heb een sterk lichaam, maar mijn pezen zorgen er helaas nog wel eens voor dat de stekker eruit gaat. Nu gaat het goed. Ik ben niet iemand die alleen wedstrijden loopt als het 100 procent goed is, ik doe het ook als het 95 procent is. Ik zit nu nu in ieder geval nog niet op de 100 procent, want ik voel dat de grote vorm nog moet komen."

Meer uit Sport

Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

2 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

3 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

4 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

4 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

4 uur geleden
Veldrijder Iserbyt troeft Nederlanders af in wereldbekercross

FLAMANVILLE (ANP) - De Belgische veldrijder Eli Iserbyt heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement verstevigd. De renner van Pauwels Sauzen - Bingoal troefde in het Franse Flamanville de Nederlanders Lars van der Haar (tweede) en Pim Ronhaar (derde) af en boekte zo zijn zesde zege van het seizoen. In de wereldbeker was Iserbyt eerder de beste in Troyes.

4 uur geleden
Schaatsster Kok pakt brons op 500 meter in Stavanger

STAVANGER (ANP) - Femke Kok is bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger als derde geëindigd op de 500 meter. De 23-jarige wereldkampioene reed 38,01 en was daarmee langzamer dan de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, die won in 37,73. Olympisch kampioene Erin Jackson zat daar met 37,75 vlak achter en werd tweede.

5 uur geleden