Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moord broer kroongetuige voor gerechtshof

Moord broer kroongetuige voor gerechtshof

LIQUIDATIESAMSTERDAM (ANP) - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp behandelt het gerechtshof woensdag de zaak in hoger beroep rond de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Verdachte is de 41-jarige Shurandy S. De rechtbank veroordeelde hem in januari tot twintig jaar cel. Het Openbaar Ministerie, dat 28 jaar had geëist, nam daar geen genoegen mee en ging in beroep.

Reduan B. werd op 29 maart 2018 in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord met meerdere kogels gedood. De politie kreeg S. relatief snel in het vizier. Hij heeft bekend, maar zegt dat hij niet wist dat hij de broer van een kroongetuige liquideerde. B. (41) had niets met misdaad van doen.

Nabil B. is kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, waarin de voortvluchtige Ridouan Taghi geldt als hoofdverdachte. S. heeft niet willen verklaren over zijn opdrachtgever(s). Politie en justitie gaan er vanuit dat Taghi achter de moord zit. Een week vóór de moord op Reduan B. had justitie wereldkundig gemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden. De moord heeft daardoor alles weg van een directe wraakoefening vanuit het kamp van Taghi en de zijnen.

Het OM vindt dat de rechtbank met twintig jaar cel de impact van de moord niet genoeg heeft meegewogen. Ook de stelling dat de liquidatie een aanslag op de rechtsstaat was, klinkt voor het OM onvoldoende door in de opgelegde straf.

Op 18 september is Nabil B.'s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Ook bij die moord vermoedt justitie de hand van Taghi.

Meer uit Binnenland

Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

2 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

2 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

9 uur geleden
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.

10 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

11 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

11 uur geleden
Rutte: kabinet schuift uitlatingen Hoekstra even ter zijde

DEN HAAG (ANP) - De opmerkingen van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen zijn nog geen dag oud, maar worden door het kabinet even in de ijskast gezet. "We hebben met elkaar afgesproken die maar even terzijde te leggen", zegt premier Mark Rutte na de ministerraad. Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft niet heilig is.

14 uur geleden