Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moord broer kroongetuige voor gerechtshof

Moord broer kroongetuige voor gerechtshof

LIQUIDATIESAMSTERDAM (ANP) - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp behandelt het gerechtshof woensdag de zaak in hoger beroep rond de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Verdachte is de 41-jarige Shurandy S. De rechtbank veroordeelde hem in januari tot twintig jaar cel. Het Openbaar Ministerie, dat 28 jaar had geëist, nam daar geen genoegen mee en ging in beroep.

Reduan B. werd op 29 maart 2018 in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord met meerdere kogels gedood. De politie kreeg S. relatief snel in het vizier. Hij heeft bekend, maar zegt dat hij niet wist dat hij de broer van een kroongetuige liquideerde. B. (41) had niets met misdaad van doen.

Nabil B. is kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, waarin de voortvluchtige Ridouan Taghi geldt als hoofdverdachte. S. heeft niet willen verklaren over zijn opdrachtgever(s). Politie en justitie gaan er vanuit dat Taghi achter de moord zit. Een week vóór de moord op Reduan B. had justitie wereldkundig gemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden. De moord heeft daardoor alles weg van een directe wraakoefening vanuit het kamp van Taghi en de zijnen.

Het OM vindt dat de rechtbank met twintig jaar cel de impact van de moord niet genoeg heeft meegewogen. Ook de stelling dat de liquidatie een aanslag op de rechtsstaat was, klinkt voor het OM onvoldoende door in de opgelegde straf.

Op 18 september is Nabil B.'s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Ook bij die moord vermoedt justitie de hand van Taghi.

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale Chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

5 minuten geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

1 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

2 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

2 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

3 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

3 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

3 uur geleden