Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mooie plus voor beurs Amsterdam

Mooie plus voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een mooie winst het weekeinde ingegaan. Ook elders in Europa waren overwegend groene koersenborden te zien. Het sentiment op de financiële markten werd gestuwd door geruchten dat president Donald Trump toch bereid is om een deal te sluiten met de Democraten over een groot crisissteunpakket voor de Amerikaanse economie.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,3 procent hoger op 567,17 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 849,76 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen circa 0,7 procent. De Duitse DAX sloot 0,1 procent in de plus.

Onder meer chipbedrijven stonden in de belangstelling, mede dankzij overnamenieuws in de sector. Het Amerikaanse chipbedrijf Advanced Micro Devices (AMD) wil volgens zakenkrant The Wall Street Journal branchegenoot Xilinx overnemen. Daarnaast kwam de Nederlandse chipproducent NXP Semiconductor, die een notering heeft in New York, met beter dan verwachte omzetcijfers over het derde kwartaal. ASMI ging aan kop in de AEX met een winst van 3,2 procent en in de MidKap prijkte Besi bovenaan met een plus van 6,9 procent.

Prosus

Telecomconcern KPN en techinvesteerder Prosus hadden ook een goede dag bij de hoofdfondsen met plussen tot 3,1 procent. ABN AMRO stond onderaan met een verlies van 2,1 procent. In de MidKap sloot luchtvaartcombinatie Air France-KLM de rij met een min van 2,8 procent.

Op de lokale markt zakte Euronext dik 4 procent. De exploitant van de beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs en Brussel neemt de Italiaanse Borsa Italiana over van branchegenoot London Stock Exchange (LSE). Euronext telt 4,3 miljard euro neer voor de beursuitbater in Milaan. In Londen won LSE 0,4 procent na de bekendmaking.

Zalando

Elders in Europa trokken grote Duitse bedrijven de aandacht. Zalando kreeg er ruim 3 procent bij in Frankfurt. Het webwinkelbedrijf schroefde de winstverwachting opnieuw op, na een buitengewoon sterk en winstgevend derde kwartaal. Door de coronacrisis wordt veel meer online gewinkeld en daar profiteert de modewinkel van. BASF zakte daarentegen bijna 4 procent vanwege een miljardenafschrijving. Het chemieconcern gaat gebukt onder de verminderde vraag in de auto- en luchtvaartindustrie.

De euro was 1,1823 dollar waard, tegenover 1,1754 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 41,08 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 43,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

1 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

7 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

7 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

9 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

10 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

11 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

12 uur geleden