Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mooie plus voor beurs Amsterdam

Mooie plus voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een mooie winst het weekeinde ingegaan. Ook elders in Europa waren overwegend groene koersenborden te zien. Het sentiment op de financiële markten werd gestuwd door geruchten dat president Donald Trump toch bereid is om een deal te sluiten met de Democraten over een groot crisissteunpakket voor de Amerikaanse economie.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,3 procent hoger op 567,17 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 849,76 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen circa 0,7 procent. De Duitse DAX sloot 0,1 procent in de plus.

Onder meer chipbedrijven stonden in de belangstelling, mede dankzij overnamenieuws in de sector. Het Amerikaanse chipbedrijf Advanced Micro Devices (AMD) wil volgens zakenkrant The Wall Street Journal branchegenoot Xilinx overnemen. Daarnaast kwam de Nederlandse chipproducent NXP Semiconductor, die een notering heeft in New York, met beter dan verwachte omzetcijfers over het derde kwartaal. ASMI ging aan kop in de AEX met een winst van 3,2 procent en in de MidKap prijkte Besi bovenaan met een plus van 6,9 procent.

Prosus

Telecomconcern KPN en techinvesteerder Prosus hadden ook een goede dag bij de hoofdfondsen met plussen tot 3,1 procent. ABN AMRO stond onderaan met een verlies van 2,1 procent. In de MidKap sloot luchtvaartcombinatie Air France-KLM de rij met een min van 2,8 procent.

Op de lokale markt zakte Euronext dik 4 procent. De exploitant van de beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs en Brussel neemt de Italiaanse Borsa Italiana over van branchegenoot London Stock Exchange (LSE). Euronext telt 4,3 miljard euro neer voor de beursuitbater in Milaan. In Londen won LSE 0,4 procent na de bekendmaking.

Zalando

Elders in Europa trokken grote Duitse bedrijven de aandacht. Zalando kreeg er ruim 3 procent bij in Frankfurt. Het webwinkelbedrijf schroefde de winstverwachting opnieuw op, na een buitengewoon sterk en winstgevend derde kwartaal. Door de coronacrisis wordt veel meer online gewinkeld en daar profiteert de modewinkel van. BASF zakte daarentegen bijna 4 procent vanwege een miljardenafschrijving. Het chemieconcern gaat gebukt onder de verminderde vraag in de auto- en luchtvaartindustrie.

De euro was 1,1823 dollar waard, tegenover 1,1754 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 41,08 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 43,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

4 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

8 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

10 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

11 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

12 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

13 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

14 uur geleden