Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

APELDOORN (ANP) - Uitvaartverzorger Monuta heeft een handleiding gemaakt voor medewerkers en vrijwilligers hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden. Volgens het bedrijf kampen veel gemeenten in Nederland met vragen daarover.

Zo zouden er vragen zijn over "regels, mogelijkheden, rituelen en gebruiken en hoe het organiseren van een afscheid in z’n werk gaat", zegt Hans Bleijerveld, directeur Team Bijzondere Uitvaarten bij Monuta. Dat team is gespecialiseerd in uitvaarten en afscheid met maatschappelijke impact, zoals bij rampen en crises.

"Omdat de verantwoordelijkheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen grotendeels bij de lokale overheid ligt, werden gemeenten overvallen met de zorg voor overledenen en nabestaanden", aldus Bleijerveld.

Handreiking

Monuta maakte de handreiking na overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er staat onder meer in hoe het uitvaartproces eruitziet, hoe het zit qua kosten en vergoeding en wat gebruiken en rituelen zijn van Oekraïners. Binnenkort is de handreiking ook in het Oekraïens beschikbaar.

Monuta berekende dat met het huidige aantal geregistreerde vluchtelingen in ons land, meer dan 70.000, jaarlijks waarschijnlijk ongeveer duizend Oekraïense vluchtelingen komen te overlijden. "Omdat vooral vrouwen en kinderen geregistreerd zijn in Nederland, kan het aantal overlijdens lager liggen", meldt Monuta. "Tegelijkertijd zijn er ook geluiden dat onder meer in de ziekenhuizen Oekraïense vluchtelingen worden behandeld met een zorgelijke gezondheid."

Volgens Monuta is er een "voorzichtige indruk" dat het merendeel van de Oekraïense nabestaanden niet genoeg geld heeft om een uitvaart in Nederland te betalen. In dat geval kan in de gemeente van overlijden een beroep worden gedaan op de voorzieningen op grond van de Wet op de lijkbezorging, aldus het uitvaartbedrijf.

Meer uit Binnenland

CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

DEN HAAG (ANP) - In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

43 minuten geleden
Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk 2023

AMSTERDAM (ANP) - Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. Spit, afkomstig uit België, schrijft het Boekenweekgeschenk en De Jong neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, heeft boekenkoepel CPNB dinsdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
VVD twijfelt over eenvoudiger wijzigen geslachtsregistratie

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij VVD twijfelt over een wetswijziging die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudiger hun geslacht kunnen laten veranderen in het register van de burgerlijke stand. Betrokkenen - vanaf 16 jaar - hoeven daarvoor straks niet meer een verklaring van een deskundige te overhandigen, zoals nu nog het geval is. Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de liberalen mist in de nieuwe procedure een gesprek over de (juridische) gevolgen van zo'n besluit, als "bescherming tegen lichtzinnigheid".

1 uur geleden
Harbers zoekt steun van landen in MH17-procedure tegen Rusland

DEN HAAG (ANP) - Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft in de Canadese stad Montreal andere landen om steun gevraagd in de klachtenprocedure die tegen Rusland loopt vanwege de ramp met MH17. Op de vergadering van de burgerluchtvaartorganisatie ICAO vroeg Harbers aandacht voor de procedure in de hoop Rusland weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

2 uur geleden
Auto vast op overweg bij Etten-Leur, minder treinen

ETTEN-LEUR (ANP) - Tussen Breda en Roosendaal rijden dinsdagavond minder treinen doordat een auto vast is komen te zitten op een overweg. Dat is gebeurd ter hoogte van Etten-Leur, zegt een woordvoerder van ProRail. Er is zover bekend niemand gewond geraakt.

3 uur geleden
Studie onder 20.000 mensen: klein effect coronaprik op menstruatie

BETHESDA/MARYLAND (ANP) - Een internationale studie onder 20.000 vrouwen heeft nogmaals uitgewezen dat prikken tegen corona geringe gevolgen kunnen hebben voor de menstruatiecyclus. Die kan gemiddeld minder dan een dag langer duren, melden de National Institutes of Health in het Amerikaanse Maryland.

6 uur geleden
Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

KIEV (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

7 uur geleden