Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

APELDOORN (ANP) - Uitvaartverzorger Monuta heeft een handleiding gemaakt voor medewerkers en vrijwilligers hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden. Volgens het bedrijf kampen veel gemeenten in Nederland met vragen daarover.

Zo zouden er vragen zijn over "regels, mogelijkheden, rituelen en gebruiken en hoe het organiseren van een afscheid in z’n werk gaat", zegt Hans Bleijerveld, directeur Team Bijzondere Uitvaarten bij Monuta. Dat team is gespecialiseerd in uitvaarten en afscheid met maatschappelijke impact, zoals bij rampen en crises.

"Omdat de verantwoordelijkheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen grotendeels bij de lokale overheid ligt, werden gemeenten overvallen met de zorg voor overledenen en nabestaanden", aldus Bleijerveld.

Handreiking

Monuta maakte de handreiking na overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er staat onder meer in hoe het uitvaartproces eruitziet, hoe het zit qua kosten en vergoeding en wat gebruiken en rituelen zijn van Oekraïners. Binnenkort is de handreiking ook in het Oekraïens beschikbaar.

Monuta berekende dat met het huidige aantal geregistreerde vluchtelingen in ons land, meer dan 70.000, jaarlijks waarschijnlijk ongeveer duizend Oekraïense vluchtelingen komen te overlijden. "Omdat vooral vrouwen en kinderen geregistreerd zijn in Nederland, kan het aantal overlijdens lager liggen", meldt Monuta. "Tegelijkertijd zijn er ook geluiden dat onder meer in de ziekenhuizen Oekraïense vluchtelingen worden behandeld met een zorgelijke gezondheid."

Volgens Monuta is er een "voorzichtige indruk" dat het merendeel van de Oekraïense nabestaanden niet genoeg geld heeft om een uitvaart in Nederland te betalen. In dat geval kan in de gemeente van overlijden een beroep worden gedaan op de voorzieningen op grond van de Wet op de lijkbezorging, aldus het uitvaartbedrijf.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

6 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

6 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

7 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

12 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

13 uur geleden