Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Monuta: afscheid Peter R. de Vries donderdag is goed verlopen

Monuta: afscheid Peter R. de Vries donderdag is goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Het besloten afscheid van Peter R. de Vries op donderdag in Koninklijk Theater Carré is goed verlopen, zegt Hans Bleijerveld. Hij is directeur Team Bijzondere Uitvaarten bij uitvaartverzorger Monuta, maar stond de familie ook bij tijdens het afscheid. De ceremonie in het theater, die van 11.00 uur tot 13.00 uur plaatsvond, was alleen voor genodigden. Bleijerveld spreekt van een "ingetogen" en "stil makende" dienst.

Tijdens het afscheid in het theater donderdag waren bijna 500 mensen aanwezig. "Ik vond het heel erg indrukwekkend", zegt Bleijerveld. Onder meer de familie van de vermiste Tanja Groen en de nabestaanden van de omgebrachte jongen Nicky Verstappen waren bij de dienst aanwezig. Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de medewerkers van RTL Boulevard waren aanwezig.

Monuta heeft voor het afscheid in Carré op woensdag en donderdag een projectgroep gevormd met de gemeente Amsterdam, politie, Carré en de GGD. Het testen van tevoren verliep goed, vertelt Bleijerveld. Gasten moesten een coronatoegangsbewijs laten zien. De meesten hadden zich al getest, een aantal deed dit nog in het theater.

Emotioneel

"Net als gisteren zag ik weer hoe emotioneel mensen zijn", zegt hij, doelend op het publieke afscheid in het theater op woensdag. Duizenden mensen kwamen De Vries die dag een laatste groet brengen. Veel van hen waren erg geëmotioneerd.

Rond 11.00 uur, aan het begin van de ceremonie, werd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum gespeeld. Niet alleen in het theater, maar ook tegelijkertijd op diverse radiostations. "Dat raakte me, dat vond ik zo mooi", zegt Bleijerveld. "We hebben het er nog over gehad, hoe mooi je hiermee de verbinding legt naar gisteren. Toen duizenden mensen langs de baar liepen. Zo vond het besloten deel niet alleen plaats in Carré, heel Nederland denkt even aan de dienst, aan de familie en aan Peter R. de Vries."

Troost en kracht

Volgens Bleijerveld voelde het alsof woensdag en donderdag iets terug kon worden gedaan voor De Vries. "Het was zo'n mooi mens, hij heeft zoveel goede dingen gedaan. Hij zette zich voor zoveel zaken in en wist als geen ander hoe belangrijk het is om afscheid te kunnen nemen. Hopelijk hebben we dat ook aan hem kunnen geven en kan de familie hier troost en kracht uit halen."

Na de bijeenkomst werd de kist via de hoofdingang van het theater naar buiten gedragen. Voor de uitvaart daarna waren alleen familie en intimi uitgenodigd, de pers was nadrukkelijk gevraagd niet aanwezig te zijn. Op verzoek van de familie van De Vries kan Bleijerveld niets over deze dienst zeggen, meldt hij.

On bended knee is no way to be free

Tijdens de dienst kwamen onder anderen zijn zoon Royce, zijn dochter Kelly en zijn partner aan het woord. Ook werden verschillende nummers gespeeld, waaronder Guaranteed van Eddie Vedder. De Vries heeft de openingszin van dit nummer op zijn been laten tatoeëren: "On bended knee is no way to be free". Khalid Kasem was ceremoniemeester.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd twee weken geleden neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij overleed vorige week in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Meer uit Binnenland

Houten trekt plan opvang asielzoekers in om 'zorgen en vragen'

HOUTEN (ANP) - De Utrechtse gemeente Houten ziet af van het plan om 175 asielzoekers op te vangen op een nieuwe locatie aan de rand van de plaats. Op dezelfde locatie wilde de gemeente ook 150 woningzoekenden, onder wie jongeren en statushouders, en drie maatschappelijke organisaties huisvesten. Het project was een maand geleden aangekondigd.

14 minuten geleden
Politie: uitspraak over schieten op tractor is pittig

UTRECHT (ANP) - De politie noemt de straf voor de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, een pittige uitspraak van de rechtbank. De agent werd veroordeeld tot tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

18 minuten geleden
Geen treinen tussen Rotterdam en Schiphol op zondag

UTRECHT (ANP) - Zondag rijden er geen treinen tussen Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Schiphol Airport. Spoorbeheerder ProRail verricht dan grootschalige werkzaamheden aan het spoor bij die stations, meldt de NS. Ook de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt niet.

1 uur geleden
Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

2 uur geleden
OM eist tbs tegen vrouw die kind uit raam gooide

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige vrouw uit Oekraïne die haar zestien dagen oude zoontje zou hebben gedood door hem vanaf tweehoog naar beneden te gooien. Het drama voltrok zich op 24 februari bij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Parallelweg in Den Haag. De vrouw heeft verklaard dat een stem in haar hoofd haar opdroeg haar baby te doden.

2 uur geleden
Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt voor de roofmoord op de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Van der Mee werd op 14 februari 1990 in zijn winkel met huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat overvallen en doodgeschoten. De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood.

2 uur geleden
Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

UTRECHT (ANP) - De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

3 uur geleden