Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Monsterproces rond neerhalen vlucht MH17 hervat

Monsterproces rond neerhalen vlucht MH17 hervat

SCHIPHOL (ANP) - Het strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17 gaat maandag verder. Het is de beurt aan de advocaten van verdachte Oleg Poelatov om het woord te voeren, onder meer om hun onderzoekswensen kenbaar te maken. Zij hebben al aangegeven dat ze nog lang niet klaar zijn met hun voorbereidingen. Het is daarom niet duidelijk hoeveel zittingsdagen er van de komende twee gereserveerde weken gebruikt gaan worden.

De advocaten van de Rus lieten eerder deze maand al weten dat onder meer de coronacrisis roet in het eten gooide bij de voorbereiding. Zij konden hun cliënt bijvoorbeeld niet bezoeken in Rusland om de zaak te bespreken. Ook zeiden de advocaten al "een gigantische" kennisachterstand te hebben in het dossier. Het OM doet al sinds de vliegramp - bijna zes jaar geleden - onderzoek. Het dossier omvat nu al meer 36.000 pagina's. De advocaten zijn pas een aantal maanden bezig met de verdediging.

Begin juli wil de rechtbank beslissen over de verzoeken van beide kanten. Dan wordt waarschijnlijk meer duidelijk over hoe de zaak de komende maanden eruit zal gaan zien. Voor het monsterproces zijn zittingsdagen tot en met maart volgend jaar gereserveerd. Het proces gaat waarschijnlijk veel langer duren.

Alleen de Rus Poelatov heeft een advocatenteam naar Nederland gestuurd om namens hem het woord te voeren in deze strafzaak. De andere drie verdachten hebben niets laten horen. Het gaat om Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 door een BUK-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 mensen kwam om het leven, onder wie bijna 200 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

36 minuten geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

37 minuten geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

3 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

6 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

8 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

9 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

9 uur geleden