Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Mondneusmaskers dankzij uv-licht nogmaals te gebruiken'

'Mondneusmaskers dankzij uv-licht nogmaals te gebruiken'

HAARLEM (ANP) - Het Streeklab Haarlem denkt een oplossing te hebben voor het tekort aan mondneusmaskers. Door de maskers te bestralen met uv-licht zijn ze dezelfde dag, door dezelfde persoon, nog een keer te gebruiken.

"Het is bekend dat virussen kapot gaan door straling van uv-licht. Samen met klinisch fysici en medici uit de regio hebben we onderzocht of een nieuw apparaat voldoende UVC-energie genereert om zowel oppervlakten als de buitenste lagen van de filters in het masker te desinfecteren. Dit blijkt het geval te zijn", zegt Jan Sinnige, arts-microbioloog van Streeklab Haarlem.

"De binnenste filterlaag wordt niet voldoende belicht voor volledige sterilisatie, maar wel voldoende voor desinfectie van de buitenkanten en dus veilig voor hergebruik op de dag. Hoewel mondneusmaskers in principe niet bedoeld zijn voor hergebruik, is dat in deze noodsituatie nu toch mogelijk bij persoonsgebonden maskers die op dezelfde dag worden gebruikt. Dit kan wellicht het tekort aan mondneusmaskers enigszins helpen oplossen."

Meerdere ziekenhuizen in Nederland zullen dit systeem eind deze week al in gebruik nemen, aldus Streeklab Haarlem. De fabrikant heeft de productiecapaciteit opgevoerd, waardoor op korte termijn 250 van de betreffende apparaten geleverd kunnen worden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets verder toegenomen

ROTTERDAM (ANP) - In Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 mensen met Covid-19. In Duitsland liggen ook nog twee coronapatiënten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

2 uur geleden
Bloedbank ziet toename antistoffen tegen Covid-19 bij bloeddonors

DEN HAAG (ANP) - Bloedbank Sanquin ziet een toename in aangetroffen antistoffen tegen Covid-19 bij bloeddonors. Naar schatting hebben nu gemiddeld 6,2 procent van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen de ziekte, blijkt uit gegevens van de bloedbank. Begin april was dit 2,7 procent en in mei 5,4 procent.

3 uur geleden
Ziekenhuispersoneel kreeg minder vaak corona na griepprik

NIJMEGEN (ANP) - De griepprik beperkt mogelijk het risico op infectie met het coronavirus. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben hier op twee manieren indirect bewijs voor gevonden. Ze becijferen dat personeelsleden van het academische ziekenhuis die zich vorig jaar lieten vaccineren tegen het griepvirus, minder vaak SARS-CoV-2 opliepen dan collega's die de griepprik niet haalden. Daarnaast hebben ze met laboratoriumonderzoek laten zien dat het griepvaccin in cellen van gezonde mensen de immuunreactie verbetert.

4 uur geleden
Ernst Kuipers: we zitten nog steeds op het verkeerde spoor

DEN HAAG (ANP) - Het nog altijd stijgende aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus laat zien "dat we nog steeds op het verkeerde spoor zitten". Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in de Tweede Kamer.

5 uur geleden
'Patiënt verzwijgt Covidklachten uit angst voor uitstel operatie'

UTRECHT (ANP) - Patiënten die reguliere zorg nodig hebben verzwijgen steeds vaker dat zij coronaklachten hebben, stelt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Reden is dat ze niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld.

6 uur geleden
GL en VVD: zorgverleners moeten meebeslissen over de zorg

DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners zoals verpleegkundigen moeten meer betrokken worden en inspraak krijgen bij het beleid en bij besluiten van de zorginstelling die direct met hun werk te maken hebben. VVD en GroenLinks dienen woensdag in de Tweede Kamer een initiatiefwet in die deze zeggenschap wettelijk vastlegt. Meepraten is volgens de partijen belangrijk, omdat het goed is voor de motivatie van zorgverleners en ook de kwaliteit van hun werk verbetert.

6 uur geleden
De Jonge: maatregelen brachten reproductiegetal al onder 1

DEN HAAG (ANP) - De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter.

21 uur geleden