Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mondkapjes worden verplicht in supermarkten en winkels

Mondkapjes worden verplicht in supermarkten en winkels

DEN HAAG (ANP) - Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels. De winkels vallen onder publiek toegankelijke binnenruimten waar mondmaskers met ingang van vrijdag verplicht zijn, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

Op andere plekken wordt een coronatoegangsbewijs verplicht, zoals maandag al naar buiten kwam. De corontoegangspas is nu al verplicht in de horeca, casino's, bepaalde evenementen en cultuurlocaties. Daar komen doorstroomlocaties als musea en sportscholen bij. Op enig moment is het ook de bedoeling dat pretparken en dierentuinen om een coronatoegangsbewijs gaan vragen, maar dat zal nog iets langer op zich laten wachten. Volgens ingewijden is daarvoor om juridische redenen meer tijd nodig.

Tijdens de coronapersconferentie worden dinsdagavond maatregelen aangekondigd die vrijdag ingaan, maar er zal ook een en ander worden bekendgemaakt over de (nabije) toekomst. Zo wordt voor de zekerheid gewerkt aan de mogelijkheid om coronatoegangsbewijzen te vragen in het hoger onderwijs, mocht dat later nodig zijn. Met die stap zal de Tweede Kamer eerst akkoord moeten gaan.

Details in persconferentie bekendgemaakt

Dinsdagochtend kwamen de verantwoordelijke ministers bijeen om definitieve besluiten te nemen over de coronamaatregelen. Details wilden de betrokken bewindspersonen nog niet geven, omdat die dinsdagavond in een persconferentie bekendgemaakt worden.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wilde wel kwijt dat aanscherping van de coronamaatregelen onvermijdelijk is omdat het aantal bezette ziekenhuisbedden te sterk oploopt. Het is volgens hem ook niet te voorkomen dat die maatregelen pijnlijk zullen zijn. Toch zegt de minister geen spijt te hebben dat de maatregelen de voorbije maanden zijn versoepeld. "Als maatregelen op dat moment, gegeven een laag aantal besmettingen en gegeven een laag aantal ziekenhuisopnames, niet nodig zijn, moet je ze afschalen. Anders zijn ze gewoon niet meer proportioneel." Bij oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet zich daar weer toe "te verhouden".

Meer uit Gezond

Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

17 uur geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

20 uur geleden
Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

1 dag geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

1 dag geleden
Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

4 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

4 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

4 dagen geleden