Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mondkapjes in België op drukke plaatsen verplicht

Mondkapjes in België op drukke plaatsen verplicht

BRUSSEL (ANP) - In heel België is vanaf zaterdag het dragen van mondkapjes in drukke, openbare ruimtes verplicht. Dat geldt voor markten, goedbezochte winkelstraten, openbare gebouwen en bij verplaatsingen in de horeca.

Wie in België in een café of restaurant naar zijn tafeltje loopt of naar het toilet wil, moet voortaan een mondmaskertje op. Het personeel moest dat al. Ook zal gevraagd worden naar de gegevens van een van de personen aan tafel, zodat in geval van een uitbraak klanten kunnen worden gewaarschuwd. De gegevens, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, worden na veertien dagen vernietigd en mogen nergens anders voor worden gebruikt.

De gemeenten mogen lokaal strengere regels instellen. Zo is nagenoeg de hele historische binnenstad van Brugge tot mondkapjesgebied uitgeroepen. De gouverneur van West-Vlaanderen besloot vrijdag een mondkapje te verplichten op alle strandboulevards langs de Belgische kust.

Antwerpen, de grootste nieuwe besmettingshaard van het land, heeft zijn de coronamaatregelen eveneens aangescherpt. Zo geldt er een samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen buiten gezinsverband. Samen uit één glas drinken of aan een waterpijp lurken is taboe. Tussen 00.00 uur en 07.00 uur is de verkoop van alcohol om mee te nemen verboden, ook uit de snackbar.

Sinds 11 juli moeten personen ouder dan twaalf jaar al een mondkapje op in het openbaar vervoer, inclusief in de trein- en metrostations, en in alle winkels, musea en theaters.

Meer uit Buitenland

Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

1 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

2 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

3 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

3 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

4 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

4 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

6 uur geleden