Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.

Voor mensen met een laag inkomen worden tot 1 mei 10 miljoen mondkapjes en 10 miljoen zelftesten beschikbaar gesteld. De gemeenten met veel besmettingen en een lage vaccinatiegraad krijgen in die periode 5,5 miljoen maskers en 5,5 miljoen tests. Die kunnen dan ingezet worden voor een "wijkgerichte aanpak", bedoeld voor de buurten waar de situatie het zorgelijkst geacht wordt. Het gaat deels om buurten in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar vooral ook om minder stedelijke gemeenten buiten de Randstad, waaronder Urk, Tholen en Vaals.

Het Outbreak Management Team had aangeraden om zelftests voor iedereen gratis te maken. In het laatste advies werd dat aangeraden op "gedragswetenschappelijke" gronden. Het idee is dat zo een drempel om vaker te testen wordt weggenomen. Toch zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers woensdag al dat het kabinet niet bereid is om gratis mondkapjes en tests voor iedereen beschikbaar te stellen. "Wij beschouwen dit niet als een publieke voorziening."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Breda vonnist in zaak tegen relschoppers NAC-stadion

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet maandagochtend uitspraak in de zaak tegen 27 verdachten van de rellen bij het NAC-stadion in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie heeft op de eerste zittingsdag werkstraffen tot tweehonderd uur geëist en celstraffen tot honderd dagen.

1 uur geleden
Rechtbankzitting over fatale steekpartij met carnaval Horst

ROERMOND (ANP) - In de rechtbank in Roermond is maandagochtend de eerste openbare zitting over de dodelijke steekpartij tijdens de carnavalsviering in Horst, op 28 februari. Hierbij kwam een 21-jarige man uit de gemeente Horst aan de Maas om het leven. Een 19-jarige verdachte werd 's avonds laat opgepakt. Alle carnavalsfeesten in Horst werden daarna afgeblazen.

1 uur geleden
Dode gevonden in uitgebrande auto in Baarlo (Limburg)

BAARLO (ANP) - In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een dode gevonden in een uitgebrande auto. Agenten vonden het lichaam aan De Berckt na een "reeks harde knallen", zo meldt de politie op Twitter.

1 uur geleden
Man doodgeschoten aan de Nassauhaven in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is zondagavond een man op straat doodgeschoten. De schietpartij vond rond 23.30 uur plaats tussen de Nassauhaven en de Persoonshaven in Feijenoord, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

4 uur geleden
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE (ANP) - Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is.

4 uur geleden
Özcan Akyol zendt weer uit vanuit Deventer

DEVENTER (ANP) - Programmamaker Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma Onze Man In Deventer weer vanuit zijn woonplaats Deventer. Dat meldde Akyol zondag in de uitzending op NPO Radio 1. "Ja ja, we zijn weer in Deventer, gelukkig", aldus de presentator.

5 uur geleden
Van Grinsven, Vink en Hassing winnaars beste kinderboeken

UTRECHT (ANP) - De winnaars van de Kinderjury 2022 zijn Thomas van Grinsven en Rutger Vink met het boek De magische halsband (in de categorie 6 tot en met 9 jaar) en Kevin Hassing met het boek Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (in de categorie 10 tot en met 12 jaar). De winnaars werden bekendgemaakt in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Meer dan 50.000 kinderen stemden op hun favoriete boek.

12 uur geleden