Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mona Keijzer mengt zich in de strijd voor CDA-lijsttrekkerschap

Mona Keijzer mengt zich in de strijd voor CDA-lijsttrekkerschap

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer mengt zich in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. Tegen De Telegraaf bevestigt de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat dat ze zich kandideert. "Ik vind dat het CDA wat te kiezen moet hebben en ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee."

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte donderdag bekend een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gold tot voor kort als de grootste kanshebber op het lijsttrekkerschap, maar hij liet vorige week weten zich niet kandidaat te stellen.

Keijzer zegt tegen De Telegraaf dat ze zondag aan de ontbijttafel de knoop heeft doorgehakt. Maar ze heeft wel getwijfeld over haar keus. "Ik heb het al een keer eerder gedaan. Het is een achtbaan. Iedereen vindt wat van je." Keijzer denkt wel dat ze De Jonge de loef kan afsteken. "Ik maak zeker kans. Ik sluit helemaal niet uit dat ik van hem win."

Vrouwen

De 51-jarige Keijzer roept vrouwen binnen de partij op op haar te stemmen. Ze vraagt zich af hoe het kan dat vrouwen in de top van de politiek en het bedrijfsleven zijn ondervertegenwoordigd. Volgens haar moeten vrouwen elkaar meer steunen. "Hugo is natuurlijk een ongelooflijke knapperd. Maar, lieve CDA-vrouwen, het is echt tijd dat onze dochters, kleindochters, schoondochters en vriendinnen zien dat ook een vrouw de leiding kan hebben over het CDA."

De staatssecretaris deed in 2012 ook al eens een poging de leider van de partij te worden. De Volendamse verloor toen van Sybrand Buma die sinds vorig jaar burgemeester van Leeuwarden is. Het CDA heeft nu feitelijk geen politiek leider. Fractievoorzitter Pieter Heerma beschouwt zichzelf als 'tussenpaus' en behartigt vooral de lopende zaken.

Leden van het CDA stemmen tussen 6 en 9 juli over een lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

Oppositie wil debat over actie verkenners omtrent positie Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de reconstructie van Nieuwsuur over de acties van verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren in maart 2021. Hoewel het niet de taak is van verkenners, gingen ze destijds zelf actief aan de slag met de positie van Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze zagen hem als een probleem en risico voor een toekomstig kabinet waarin het CDA zou zitten, en bespraken dat met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

2 uur geleden
Nieuwsuur: Verkenners zagen Omtzigt meteen als probleem

DEN HAAG (ANP) - Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zagen Pieter Omtzigt, toen nog Tweede Kamerlid namens het CDA, vanaf het begin van de formatie in 2021 als een probleem en een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. Dat meldt Nieuwsuur zaterdag op basis van zowel vertrouwelijke als openbare documenten en achtergrondgesprekken.

4 uur geleden
Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

18 uur geleden
Invloed BBB in nieuw Limburgs bestuur goed merkbaar

LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.

18 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

19 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Rutte over 'nevenschade': in lang debat valt woord soms verkeerd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."

20 uur geleden