Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijke opvolger premier Japan oppert vervroegde verkiezingen

Mogelijke opvolger premier Japan oppert vervroegde verkiezingen

TOKIO (ANP) - De Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga, de gedoodverfde kandidaat om premier Shinzo Abe op te volgen, oppert de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen in het geval dat hij eerste minister wordt, meldt de Japanse krant Asahi Shimbun. Suga benadrukte nog eens dat Japan vastberaden is om de Olympische Spelen in Tokio, die dit jaar zijn uitgesteld vanwege de coronapandemie, in 2021 te laten doorgaan.

Suga wordt alom gezien als de nieuwe leider van de Liberaal-Democratische Partij, de regeringspartij in Japan. De leider van die partij is met de huidige samenstelling van het parlement haast automatisch verzekerd van het premierschap. Premier Abe maakte onlangs bekend dat hij opstapt om gezondheidsredenen. Wie hem opvolgt, wordt op 14 september bekend.

In Japan wordt sinds die aankondiging gespeculeerd over de opvolging. Velen houden er rekening mee dat Suga, als hij premier wordt, vervroegde verkiezingen zal uitschrijven om zijn grip op de macht te verstevigen.

In het interview met Asahi Shimbun stelde Suga uitdrukkelijk dat de premier bevoegd is om het parlement te ontbinden en een vervroegde verkiezing uit te schrijven. Volgens hem moet rekening gehouden worden met de mening van epidemiologen om te bepalen of het coronavirus voldoende onder controle is om een stembusgang op verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.

Suga zei ook dat hij ervan uit blijft gaan dat het volk vooral van de regering verlangt dat die gefocust is op het bestrijden van de coronapandemie. Dat is volgens hem ook een belangrijke voorwaarde om volgend jaar de Olympische Spelen te laten doorgaan. "Er zijn vele, buitengewone voordelen voor Japan om de Spelen te organiseren", aldus Suga.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

49 minuten geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

5 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

6 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

7 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

8 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

8 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

9 uur geleden