Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen
AMSTERDAM (ANP) - Instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan zou voor rekening komen van onbemande tankstations en laadstations voor elektrische auto's, omdat deze nu grotendeels draaien op betaalautomaten die geen cash accepteren. Dit komt naar voren uit onderzoek van SEO in opdracht van Betaalvereniging Nederland en ondernemers.
De eenmalige kosten komen vooral voort uit het aanpassen of vervangen van bestaande betaalautomaten zodat deze ook cash accepteren. Andere plekken waar deze kosten hoog zouden oplopen zijn onder meer het openbaar vervoer en parkeren. Naast deze eenmalige uitgaven komen er jaarlijks nog minimaal 60 miljoen euro aan extra kosten bij, onder meer voor het transport van contant geld en de extra tijd die werknemers kwijt zijn aan het verwerken van cashbetalingen.
De kosten vallen hoogstwaarschijnlijk nog hoger uit, omdat in sectoren zoals het treinvervoer nog niet alle gevolgen zijn doorgerekend. Ook moeten ondernemers achter bijvoorbeeld onbemande tankstations mogelijk meer uitgeven aan veiligheidsmaatregelen als er weer meer cash aanwezig is. Ook met zaken als fraude en mogelijke gezondheidseffecten voor medewerkers heeft SEO nog geen rekening gehouden.
Veiligheid
De Betaalvereniging en ondernemers maken zich vooral zorgen over een acceptatieplicht van cash uit vrees voor de veiligheid van medewerkers en klanten. Ook zijn contante betalingen tijdrovender. Vorige maand meldden de partijen op basis van onderzoek al dat cashbetalingen voor ondernemers veel duurder zijn dan pinnen.
In Europees verband wordt gewerkt aan een verplichting om contante betalingen te accepteren. In Nederland geldt zo'n plicht nog niet.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de schaarse stijgers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern klom 0,9 procent dankzij de hogere olieprijzen. De olieprijzen liepen verder op tot het hoogste niveau in vier maanden door berichten over nieuwe Amerikaanse sancties op olie uit Rusland.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese export is in 2024 gestegen tot een nieuw recordniveau. De uitvoer van het land werd daarbij in de laatste maanden van het jaar aangewakkerd doordat bedrijven hun voorraden hebben uitgebreid voorafgaand aan de tweede ambtstermijn van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump legde tijdens zijn eerste ambtstermijn al hogere importheffingen op aan China en heeft gedreigd met nog zwaardere heffingen wanneer hij volgende week terugkeert naar het Witte Huis.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Unibet en Bwin dwarsbomen rechtszaken van gedupeerde gokkers die gokverliezen terugclaimen uit de tijd dat de onlinegokbedrijven nog illegaal waren. Ze zijn gestopt met het verstrekken van oude transactieoverzichten, die in de rechtszaken als bewijsmateriaal kunnen worden gebruikt. Dat bevestigt advocaat Benzi Loonstein na berichtgeving door De Telegraaf. Hij probeert namens duizenden gokkers de illegaal verkregen winsten terug te vorderen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag lager te beginnen aan de nieuwe drukke week. Beleggers kijken vooral uit naar de start van het cijferseizoen op Wall Street. Daar komen later deze week de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley en Wells Fargo met kwartaalcijfers.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal zzp'ers dat is gestopt met hun bedrijf is in december fors toegenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). Iets meer dan 21.000 zelfstandigen zonder personeel stopten er vorige maand mee, ruim de helft meer dan in december 2023. De KVK vermoedt dat dit komt doordat de Belastingdienst vanaf 1 januari de wet tegen schijnzelfstandigheid weer handhaaft.
3 uur geleden