Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijke aanslagpleger aangehouden bij Parijs

Mogelijke aanslagpleger aangehouden bij Parijs

SARTROUVILLE/LYON (ANP) - De Franse politie heeft in een voorstad van Parijs een man aangehouden die kennelijk van plan was een aanslag op een plaatselijke kerk te plegen. De politie werd gewaarschuwd door zijn vader nadat de jongeman met de auto was vertrokken met de mededeling "zoiets als in Nice" te gaan doen, berichtte de krant Le Parisien. De man kon korte rijd later worden gearresteerd vlakbij de kerk.

In het centrum van Lyon is een jongeman aangehouden die met een lang mes een tram wilde binnengaan. Volgens plaatselijke media gaat het om een 26-jarige man met psychiatrische problemen. Het zou om een Afghaan gaan die na zijn arrestatie verklaarde dat hij stemmen had gehoord die hem zeiden te gaan doden. Het was een mes van 30 centimeter lang.

Eerder op de dag viel een man van volgens de media Noord-Afrikaanse origine mensen met een mes aan in de basiliek Notre-Dame van Nice. Het gaat naar het zich laat aanzien om een terroristische aanslag. Drie mensen zijn door de dader vermoord en zes gewond geraakt. De aanslagpleger is neergeschoten door de politie die een onderzoek heeft ingesteld naar moord als onderdeel van een terroristische aanslag.

Het is al de derde keer dat Nice met dit geweld te maken heeft. In februari 2015 viel een crimineel en jihadist militairen met een mes aan die de wacht hielden bij een joods centrum, vlakbij de basiliek. In 2014 vielen op de nationale feestdag (14 juli) bijna negentig doden toen een 31-jarige Tunesische jihadist inreed op een menigte.

Over de motieven van de dader van donderdag, die na zijn arrestatie Allahu akbar schreeuwde, staat nog niks vast. De Franse president Macron heeft zich de woede van moslimextremisten op de hals gehaald met zijn reactie op de terroristische moord eerder deze maand op een leraar in Conflans-Sainte-Honorine, vlakbij Sartrouville.

In delen van de islamitische wereld wordt van woensdagavond tot donderdagavond de geboorte van de moslimprofeet Mohammed herdacht. Een Franse moslimraad heeft opgeroepen geen vieringen houden. De verjaardag, Mawlid al-Nabi, is vooral in Noord-Afrika een belangrijke islamitische feestdag, maar door de vele coronamatregelen zijn evenementen er al afgelast.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland iets gedaald

BERLIJN (ANP/RTR) - In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim honderd gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 23.318 nieuwe gevallen gemeld. Vrijdag waren er nog 23.449 besmettingen.

31 minuten geleden
VS beëindigden Chinese uitwisselingsprogramma's

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vijf door China gefinancierde uitwisselingsprogramma's met de VS stopgezet en noemt ze propagandamiddelen voor Peking. Minister Mike Pompeo zei in een verklaring dat deze programma's, die vallen onder Amerikaanse wet MECEA en Amerikaanse overheidsmedewerkers toestaat te reizen met buitenlandse overheidsgelden, "vermomd waren als culturele uitwisselingen".

33 minuten geleden
Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

MOSKOU (ANP) - Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.

4 uur geleden
Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS

BALTIMORE (ANP) - De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

4 uur geleden
'Pentagon blokkeert overleg tussen inlichtingendiensten en Biden'

WASHINGTON (ANP) - De regering-Trump heeft geweigerd leden van het overgangsteam van aankomend Amerikaans president Joe Biden toe te staan met militaire inlichtingendiensten te overleggen. Daarmee wordt volgens huidige en voormalige ambtenaren in de VS de soepele overdracht van de macht ondermijnd, meldt The Washington Post.

6 uur geleden
Trump wil verkiezingsuitslag in Georgia ongeldig laten verklaren

WASHINGTON (ANP) - Trumps campagneteam heeft een rechtszaak aangespannen om de resultaten van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia ongeldig te laten verklaren. Het is een zoveelste poging om via juridische weg de verkiezingsnederlaag tegen aankomend president Joe Biden ongedaan te maken.

7 uur geleden
Trump geeft nu ook bevel tot terugtrekking troepen uit Somalië

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Trump heeft het bevel gegeven Amerikaanse troepen begin volgend jaar terug te trekken uit het Oost-Afrikaanse Somalië. Onlangs besloot hij al tot een forse vermindering van de manschappen in Afghanistan en Irak. Trump beloofde jaren geleden al Amerikaanse militairen naar huis te halen.

9 uur geleden